Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Al Jazeera:Ελληνικό λαθρεμπόριο όπλων με τον Καντάφι;

Image
Mείζον θέμα έχει δημιουργηθεί από χθες αναφορικά με τις καταγγελίες των επαναστατών στην Λιβύη ότι ελληνικό πλοίο εφοδίασε με όπλα την κυβέρνηση του Μ.Καντάφι. Tο ελληνικό ΥΠΕΞ αναγκάστηκε να εκδόσει ανακοίνωση, αφού το ζήτημα διέρρευσε στο αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera και ενώ στην Ελλάδα επιχειρήθηκε να "σφραγιστεί" το ζήτημα. Πηγές δυτικής υπηρεσίας πληροφοριών ανέφεραν στο defencenet.gr ότι "Σκάφος Έλληνα εφοπλιστή εφοδίασε με όπλα από την Λευκορωσία το καθεστώς Καντάφι, αλλά αυτό αντικειμενικά δεν συνεπάγεται ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης". 
Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ επιδεικνύει ανεξήγητη νευρικότητα:
"Το αραβόφωνο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera παρουσιάζει από χθες τον ισχυρισμό «αυτόπτη μάρτυρα» ότι την Παρασκευή 11 Μαρτίου, πλοίο ελληνικής σημαίας εκφόρτωσε οπλισμό στο λιμάνι της Τρίπολης.  
Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι του καναλιού ουδέποτε επικοινώνησαν με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ή άλλη αρχή, προκειμένου να διασταυρώσουν την αξιοπιστία του ισχυρισμού.  
Από σχετικό έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν ανέκυψε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.  
Η Ελλάδα χαιρέτισε την υιοθέτηση της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας και την εφαρμόζει με συνέπεια, καθώς συνιστά το βασικό εργαλείο για την άσκηση πίεσης στο καθεστώς Καντάφι προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία.  
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι υποχρέωση όλων και ιδιαίτερα των Μέσων Ενημέρωσης να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους. Η απόπειρα δυσφήμισης της Ελλάδας είναι απαράδεκτη".
Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το σκάφος ξεφόρτωσε πυρομαχικά και ανταλλακτικά αεροσκαφών ΜiG-23 και Su-22. Το ξεφόρτωμα των όπλων αναφέρεται ότι ξεκίνησε από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10 το πρωί της περασμένης Παρασκευής.
H είδηση βρίσκεται εδώ http://www.libyafeb17.com/ και αναφέρει:
(14/3/2011)
19:09 Al Jazeera Arabic caller just reported that an eyewitness confirmed to
him that a ship with a Greek flag berthed in Tripoli Port last Friday at
6pm. The ship was being unloaded with armoured personnel carriers and
military equipment. The unloading continued from 6pm on Friday till 10am on
SaturdayΤμήμα ειδήσεων defencenet.gr