Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας: Ετεροχρονισμένη και άτολμη η Διοίκηση

alt
Κατηγορίες προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου εξαπέλυσε με ανακοίνωση του το Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και Κ.Υ, την οποία χαρακτηρίζει ετεροχρονισμένη και άτολμη.
Επίσης, κάνει αναφορές για την έλλειψη προσωπικού, για την επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι παρουσία των ΜΜΕ, για τις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και άλλα, ενώ θέτει και το ερώτημα «σε ποιους αετονύχηδες πήγαν οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευση του προσωπικού και την μεταφορά του Νοσοκομείου που τελικά έγινε αποκλειστικά και μόνο από τους εργαζόμενους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
 
Και ενώ σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, Διοίκηση καθώς και οι λοιποί φορείς του Νoσοκομείου αποφάσισαν μια εσπευσμένη και απρογραμμάτιστη μεταφορά, δίχως προηγουμένως να έχει γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του συνόλου των τμημάτων καθώς και των κλινικών, δεν δίστασαν να κατηγορήσουν σε προσωπικό επίπεδο, ακόμη και τα μέλη του Σωματείου, ότι δήθεν δεν ήθελαν την μεταφορά και λειτουργία του Νοσοκομείου, κατηγορώντας μάλιστα επιπλέον την Πρόεδρο, αποσιωπώντας εντελώς τις δίκες τους παραλήψεις ,αδυναμίες και τα πραγματικά προβλήματα.
Αλλά, όπως είναι γνωστό σε όλους, δεν σταμάτησαν μόνον εκεί, άλλα παρουσία των Μ.Μ.Ε μας κατηγόρησαν ότι εξυπηρετούμε δήθεν συμφέροντα και ότι φοράμε μάσκες. Και όλα αυτά ενώ εμείς, σταθερά και ακατάπαυστα τα τελευταία 5 χρόνια προβαίνουμε σε δημόσιες ανακοινώσεις και ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα με συνεχή υπομνήματα και εξώδικά μας για τα προβλήματα του Νοσοκομείου και ΚΥ και για το σύνολο των ελλείψεων του μόνιμου προσωπικού οι οποίες είναι περίπου 450 άτομα. Ακόμη και αυτός ο πρόσφατος οργανισμός χρήζει τροποποιήσεως του εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Νέου Νοσοκομείου .
Οι θέσεις μας παραμένουν σταθερές και ακλόνητες ενώ αυτοί για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών παιχνιδιών αλλάζουν τις δίκες τους αποφάσεις και εξαγγελίες.
Για να δικαιολογήσουν ορισμένοι τις άστοχες ενέργειες τους ή την ελλιπή παρουσία τους, δεν δίστασαν να δηλώσουν στα Μ.Μ.Ε ότι το προσωπικό είναι γερασμένο, μη εξειδικευμένο και κατώτερης εκπαίδευσης, καθώς επίσης ότι χρειάζεται και απαιτείται να μάθει να δουλεύει περισσότερο.
Θα θέλαμε να τους ενημερώσουμε, ότι όλα αυτά τα χρόνια ,όλοι εμείς οι εργαζόμενοι , κρατάμε το Νοσοκομείο όρθιο , επιδεικνύοντας φιλοτιμία και ιδιαίτερη ευαισθησία , καθώς ως γνωστόν , εργαζόμαστε ακάματα και τις περισσότερες φορές πέραν του κανονικού ωραρίου μας .
Πού ήταν όλο αυτό το διάστημα , όλοι αυτοί οι κύριοι, που σήμερα αναδεικνύονται σε τιμητές και επικριτές των πάντων , όταν εμείς αγωνιζόμασταν , όταν δίναμε ακόμη και την ψυχής μας για το αγαθό της υγείας των συμπολιτών μας , όταν και η ίδια η σωματική μας ακεραιότητα κινδύνευε και κινδυνεύει από τις απρόκλητες και βάναυσες επιθέσεις κάποιων αυτόκλητων τσαμπουκάδων ;
Ποια ασφάλεια μας παρείχαν και μας παρέχουν, όταν εν ώρα υπηρεσίας, επανειλημμένως ,συνάδελφοι μας έχουν απειληθεί και έχουν προπηλακιστεί.
Εξαιτίας της αδυναμίας τους και της ανεπάρκειάς τους, μας συστήνουν καθημερινά να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα ,ενώ το Νοσοκομείο- Κόσμημα όπως συνηθίζουν να το λένε, υπολειτουργεί .
Αλλά αυτό το κόσμημα για να μπορέσει να λειτουργήσει, δεν αρκεί μόνον ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός, χρειάζεται και απαιτείται και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό σε όλους τους κλάδους.
Εξαιτίας του χαμηλού πήχη που έχουν θέσει , αρκούνται και ικανοποιούνται μόνο με 70 άτομα που ήλθαν, εκ των όποιων μάλιστα τα 19 άτομα είναι εργαζόμενοι με σύμβαση ενός έτους, ενώ δεν διστάζουν να μας λένε ότι είναι ικανοποιημένοι για τα υπόλοιπα 31 άτομα ( εποχιακοί ) που ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ και να μην είμαστε μαξιμαλιστές . Είμαστε όμως ρεαλιστές, διότι γνωρίζουμε ότι ένας τραυματιοφορέας ή Νοσοκόμος ή βοηθός θαλάμου ή τραπεζοκόμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε 90 και πλέον ασθενείς.
Ουδείς εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί και να αποδώσει, χωρίς τα εβδομαδιαία ρεπό ξεκούρασης και τις άδειες του που δικαιούται σε αυτήν την συνεχιζόμενη κατάσταση . Αλήθεια που πήγαν όλες αυτές οι διαβεβαιώσεις τους ότι δεν θα ανοιχτεί ούτε ένα κρεβάτι επιπλέον ενώ τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο;
Την ίδια στιγμή , οι κύριοι αυτοί , ακολουθούν ανεδαφικές μεθόδους , όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις ορισμένων κλάδων , δαπανώντας αλόγιστα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ιδιώτες .Όταν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό και να λυθεί για πάντα το πρόβλημα όπως είναι και η πάγια θέση του Σωματείου.
Δεν μας έχουν εξηγήσει σε ποιους αετονύχηδες πήγαν οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευση του προσωπικού και την μεταφορά του Νοσοκομείου που τελικά έγινε αποκλειστικά και μόνο από τους εργαζόμενους
Έχουν αδιαφορήσει πλήρως για τις θέσεις και τις προτάσεις του Σωματείου μας , τις οποίες καταθέσαμε εγκαίρως και με πλήρη στοιχεία βάση του ισχύοντος οργανισμού. Δηλώνουμε δε , ότι δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί στις αποφάσεις, στις παραλείψεις τους και σε κάθε μη νόμιμη διαδικασία .
Πραγματοποιούν συσκέψεις για να ενημερώσουν τον Κερκυραϊκό λαό ότι χρειαζόμαστε θωρακοχειρουργό , νεογνολόγο όταν στην πραγματικότητα δεν καλύπτονται οι εφημερίες στις βασικές ειδικότητες όπως παθολόγων , παιδιάτρων , δερματολόγων ,ΩΡΛ κ.α ενώ για την κάλυψη των εφημεριών επιτάσσουν αγροτικούς ιατρούς και ιατρούς γενικής Ιατρικής.
Το απαράδεκτο γεγονός που συμβαίνει στο νησί μας τα τελευταία χρόνια η μη ύπαρξη ιατροδικαστή και η περιφορά των νεκρών σε άλλα νοσοκομεία θίγει και προσβάλει την μνήμη του νεκρού καθώς επίσης είναι και απάνθρωπο για τους συγγενείς του .
Σκοπός του Σωματείου δεν είναι να λαμβάνει αποφάσεις ,αλλά η προβολή των προβλημάτων των εργαζόμενων και η διεκδίκηση των λύσεων τους.
Πως όμως είναι δυνατόν να υπάρξει λύση από μια ετεροχρονισμένη και άτολμη Διοίκηση η οποία δεν διεκδικεί :
- την αναβάθμιση των παροχών υγείας
- την πάγια απαίτηση για ασφαλές και ικανοποιητικό αριθμό μόνιμων προσλήψεων σύμφωνα με τον οργανισμό
- την τροποποίηση του υπάρχοντος οργανισμού σε τριτοβάθμιες παροχές υγείας αφού ήδη τις παρέχουμε
- την τροποποποίηση του οργανισμού των ΚΥ την στελέχωση τους
- την αξιοποίηση του παλαιού Νοσοκομείου στον τομέα της υγείας
- καθώς επίσης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ιωάννου Ντίνα             Στογιάννος Κώστας