Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Υεμένη: Διαδήλωση την Πέμπτη εξήγγειλε η αντιπολίτευση

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJHd_f6b-9u-o2QUPQ6NPgnqH88X6HEW7eGiD7Fl0r3dV4tv-ZWnwB02cWIQΗ αντιπολίτευση της Υεμένης δήλωσε αποφασισμένη να διαδηλώσει αύριο Πέμπτη, όπως έχει προγραμματίσει, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία.
«Η διαδήλωση της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί από την αντιπολίτευση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Καχτάν, ένας αξιωματούχος του ισχυρού ισλαμιστικού κόμματος Αλ-Ισλάχ.
Ένας άλλος εκπρόσωπος του Κοινού Φόρουμ, ενός συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Μοχάμεντ αλ-Σάμπρι, δήλωσε επίσης ότι «η έκκληση του προέδρου Σάλεχ για να παγώσουν οι διαδηλώσεις είναι απαράδεκτη» και διαβεβαίωσε ότι η αντιπολίτευση θα πραγματοποιήσει την αυριανή διαδήλωση.
Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, καλώντας την αντιπολίτευση «να παγώσει τις διαδηλώσεις» και να επαναλάβει το διάλογο με το κυβερνών Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (CPG) με προοπτική το σχηματισμό μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».
Χιλιάδες Υεμενίτες, εμπνεόμενοι από την Τυνησία και την Αίγυπτο, είχαν διαδηλώσει την περασμένη Πέμπτη στη Σαναά έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης για να ζητήσουν την αποχώρηση του αρχηγού του κράτους.
Το CPG είχε οργανώσει την ίδια ημέρα αντιδιαδήλωση και έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να κινητοποιήσει και πάλι αύριο τους οπαδούς του.
Στο κέντρο της Σαναά, δεκάδες ένοπλοι που ανήκουν στο CPG εγκαθιστούσαν σήμερα το απόγευμα τέντες στην πλατεία αλ-Ταχρίρ (Απελευθέρωση) ενόψει αυριανής συγκέντρωσης του κόμματος.
Στην εξουσία από το 1978, ο Σάλεχ εξελέγη για πρώτη φορά το 1999 με καθολική ψηφοφορία για μια θητεία επτά ετών. Επανεξελέγη το 2006 για μια θητεία που λήγει το 2013.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ