Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Χάος στο Κάϊρο, ένας νεκρός - εκατοντάδες τραυματίες


Ένας νεκρός, περί τους 400 οι τραυματίες, σύμφωνα με το υπ. Υγείας της Αιγύπτου. Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντιφρονούντων. Aπορρίπτει μεταβατική περίοδο η κυβέρνηση. Για λουτρό αίματος ανησυχεί ο Ελ Μπαραντέι καλώντας παράλληλα τον στρατό να προστατέψει τους πολίτες.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι 403 άτομα έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα και ένας άνδρας των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκε στις συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου, μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση. Στις συγκρούσεις συμμετέχουν υποστηρικτές του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που επιτέθηκαν σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν ένας «νεοσύλλεκτος», το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να εργαζόταν για το στρατό ή την αστυνομία. Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ ανέφερε ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Ένας γιατρός που βρισκόταν σε ένα τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο, κοντά στην πλατεία, είπε ότι εκεί υπήρχαν τουλάχιστον 500 τραυματίες. Υπολόγιζε όμως ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί κατά τη διάρκεια των εννιά ημερών των διαδηλώσεων ανέρχονται περίπου στους 300.
Στο τζαμί αυτό προσέρχονταν συνεχώς καινούριοι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έφεραν τραύματα στο κεφάλι. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται εδώ και πολλές ώρες, με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα οι μεν στους δε. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες, όχι όμως και ένστολοι αστυνομικοί.
Υποστηρικτές του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, κραδαίνοντας ρόπαλα και μαστίγια, εισέβαλαν νωρίτερα πάνω σε άλογα και καμήλες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου συγκρούονται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Μια αυτόπτης μάρτυς είπε στο πρακτροείο Ρόιτερς ότι διαδηλωτές της είπαν πως πιστεύουν ότι μερικοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ που βρίσκονται πίσω από τις σημερινές συγκρούσεις είναι αστυνομικοί με πολιτική περιβολή. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, οι έφιπποι οπαδοί του Μουμπάρακ περικυκλώθηκαν και υποχρεώθηκαν να αφιππεύσουν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για επεισόδια και στην Αλεξάνδρεια.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι του δέχθηκαν επίθεση από φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι κατέστρεψαν εξοπλισμό των δημοσιογράφων.
Aπορρίπτει μεταβατική περίοδο η κυβέρνηση
Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των ΗΠΑ.
«Αυτό που λένε οι ξένες πλευρές σχετικά με 'μια μεταβατική περίοδο που αρχίζει αμέσως' στην Αίγυπτο απορρίπτεται», αναφέρει ο Ζάκι σε ανακοίνωση του, εκτιμώντας ότι αυτό «αποβλέπει στο να αναμοχλεύσει τη βία στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου».
Ο αρχηγός του κράτους Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας που απαιτεί την άμεση αναχώρησή του.
Ελ Μπαραντέι: Kατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικές εκφοβισμού
Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για «τακτικές εκφοβισμού» μετά τις συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC όταν ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις. «Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος», πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ «μια ομάδα από φονιάδες».
Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα εγκαταλείψει την εξουσία πριν από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μαζική συγκέντρωση για την, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, «Παρασκευή της Αποχώρησης».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ελ Μπαραντέι κάλεσε επίσης το στρατό να μεσολαβήσει για να προστατεύσει τους Αιγύπτιους πολίτες, μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
«Ζητώ από το στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές Αιγυπτίων», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει «σήμερα» κι όχι να παραμένει ουδέτερος.
Ο Ελ Μπαραντέι προσέθεσε επίσης ότι έχει αποδείξεις ότι αυτοί που επιτίθενται σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι αστυνομικοί.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε διαψεύσει νωρίτερα τις κατηγορίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών για εμπλοκή αστυνομικών με πολιτικά.
Διαδήλωση και την Παρασκευή
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο απηύθυνε έκκληση για μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή παρά την εντολή του στρατού στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μόνο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν αν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτηθεί.
«Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν μόνο μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ», είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μουσταφά Ναγκάρ.
Ο Μουμπάρακ επέτρεψε στον Σουλεϊμάν να αρχίσει τις συνομιλίες με οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
«Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει τη διαμαρτυρία του στην Πλατεία Ταχρίρ και ζητούμε από τον καθένα να συμμετάσχει στην 'Παρασκευή της αναχώρησης' για να πραγματοποιήσει πορεία από όλα τα κυβερνεία της χώρας στο Κάιρο, προς την Πλατεία Ταχρίρ, έξω από τη λαϊκή συνέλευση και το κτίριο της τηλεόρασης».
«Θέλουμε να διαδηλώσουμε την Παρασκευή και αναμένουμε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους όλης της Αιγύπτου για να ζητήσουμε την πτώση του καθεστώτος», δήλωσε στέλεχος της εκστρατείας υποστήριξης του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.
Στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανήκουν η Εθνική Ένωση για Αλλαγή υπό τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.
Συλλήψεις δημοσιογράφων - φωτορεπόρτερ
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο.
«Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι τρεις δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μια ιστοσελίδα. Κρατούνται επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τις βραδινές ώρες από την περασμένη Παρασκευή στις τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Εξάλλου, δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Aftonbladet κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση σήμερα από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι μία δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ, συνοδευόμενοι από μια διερμηνέα και έναν οδηγό, έκαναν ρεπορτάζ για το πώς βρίσκουν φαγητό για να επιβιώνουν οι φτωχοί Αιγύπτιοι. Όταν κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους για να μιλήσουν με δύο γυναίκες που έψαχναν στα σκουπίδια, ένα πλήθος κινήθηκε εναντίον τους. «Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο», είπε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την οποία οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν πως ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Ένας στρατιώτης που παρενέβη αντί να τους βοηθήσει τους απείλησε, πρόσθεσε. «Μας είπε ότι αν μας σκότωνε τώρα δεν θα μας έβρισκε κανείς και μας διέταξε να μείνουμε μέσα στο αυτοκίνητο», είπε η δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας πάντως ότι τελικά ο στρατιώτης τους άφησε να φύγουν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ