Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Βλέπουν νέο «Λεβιάθαν» στα νότια της Πάφου

Το εύρηµα αλλάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο
Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κύπρου Δηµήτρης Χριστόφιας θα συναντηθούν αύριο στο Μέγαρο Μαξίµου  (φωτογραφία αρχείου) όπου αναµένεται να συζητηθούν και τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο µετά τη σύναψη  της συµφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης  Νέο κοίτασµα φυσικού αερίου ανάλογο µε του «Λεβιάθαν» βλέπουν ειδικοί στα ανεπίσηµα όρια της Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης (ΑΟΖ) Κύπρου - Ελλάδας. Το εύρηµα προσθέτει νέα δεδοµένα στις γεωπολιτικές ισορροπίες της Ανατολικής Μεσογείου που διαµορφώνονται ήδη µε την υλοποίηση της στρατηγικής του Ισραήλ για ενεργειακό άξονα Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.
Σύμφωνα µε χθεσινό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Φιλελεύθερος», ένα νέο σηµαντικό κοίτασµα ανάλογο του «Λεβιάθαν» (στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου - Ισραήλ) βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πάφου, στα ανεπίσηµα σύνορα της ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας. Αυτό, σύµφωνα µε την εφηµερίδα, αποκάλυψε εµπειρογνώµονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων, ο οποίος είναι σύµβουλος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας για τα κοιτάσµατα. Ο γάλλος ειδικός είναι ένας από τους επιστήµονες που κατέχουν τα περισσότερα δεδοµένα για την περιοχή και έχει χαρτογραφήσει το κοίτασµα. Μάλιστα, σύµφωνα µε το ίδιο δηµοσίευµα, προχθές άρχισαν νέες θαλάσσιες σεισµογραφικές έρευνες στα ανοιχτά του Κόλπου του Ακρωτηρίου στη Λεµεσό από το ίδιο σκάφος που προ διµήνου διεξήγαγε έρευνες για λογαριασµό του Λιβάνου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές, καθώς και τα νέα δεδοµένα που διαµορφώνεται µετά τη σύναψη συµφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονοµικής Ζώνης, αναµένεται να συζητηθούν, σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στην Αθήνα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο ∆ηµήτρης Χριστόφιας. Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει ο έλληνας Πρωθυπουργός από το βήµα της Βουλής στην προ ηµερησίας συζήτηση για τα εξωτερικά στη Βουλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητηθεί και το θέµα του καθορισµού ΑΟΖ Ελλάδας -Κύπρου, το οποίο δεσµεύθηκε ότι θα προχωρήσει γρήγορα.

ΣΗΜΕΙΏΝΕΤΆΙ ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας επισκέπτεται την Αθήνα ένα 24ωρο πριν από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, το οποίο έχει βασική ατζέντα την ενέργεια, το θέµα των αγω γών µεταφοράς και την οικονοµία. ∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν µε ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, ερώτηµα παραµένει το αν η Ε.Ε. σκοπεύει να εντάξει τα νέα αυτά κοιτάσµατα στην ενεργειακή πολιτική της.

Η επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο και η εµφανής υποστήριξη της ελληνοκυπριακής πλευράς, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, δεν πρέπει να θεωρούνται τυχαίες κινήσεις, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ περισσότερα αναµένονται από την επίσηµη επίσκεψη του ∆. Χριστόφια στο Ισραήλ στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι Ισραηλινοί ήδη προτείνουν κοινή επένδυση (joint venture) και δηµιουργία τερµατικού σταθµού υγροποίησης του αερίου στην Κύπρο για µεταφορά στην Ευρώπη.

ΣΤΟ ΠΆΙΧΝΙΔΙ ετοιµάζεται πλέον να µπει και η Ελλάδα. Το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν κοινό συµφέρον να παρακάµψουν την Τουρκία και να περιορίσουν την απόσταση µεταξύ των πεδίων όπου βρίσκεται το αέριο και του ευρωπαίου καταναλωτή, υποστηρίζουν διπλωµατικές πηγές.


ΚΛΕΙΔΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Οι ελληνοκυπριακές σχέσεις, όσο και η πρόσφατη ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, µετατρέπουν την ελλάδα σε κρίσιµο κρίκο στη διαδροµή του φυσικού αερίου. ∆εν αποτελεί µυστικό, άλλωστε, ότι κατά την επίσκεψή του στην αθήνα ο Μπενιαµίν Νετανιάχου (φωτογραφία)

είχε προτείνει τη µεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη



 ΤΑ ΝΕΑ