Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Εμφύλιος προδιαγράφεται στην Αίγυπτο;

Image
 Πυροβολισμοί και μάχες στο κέντρο του Καΐρου, με τους διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ να δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τους υποστηρικτές του καθεστώτος.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που κινδυνεύουν να πάρουν διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης, συνεχίζονται εδώ και πολλές ώρες στην πλατεία Ταχρίρ, με τους διαδηλωτές να αλληλοεκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 τραυματίες.
Ένας γιατρός που βρισκόταν σε ένα τζαμί το οποίο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο νοσοκομείο, κοντά στην πλατεία, έκανε λόγο για τουλάχιστον 500 τραυματίες στο κατάλυμα. Εξέφρασε όμως την ανησυχία ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματίων θα είναι πολύ μεγαλύτερος γιατί πολλοί είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε άλλα σημεία της πόλης.
Στο τζαμί αυτό προσέρχονταν συνεχώς καινούριοι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους έφεραν τραύματα στο κεφάλι.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλατεία Ταχρίρ ανέφερε εν τω μεταξύ ότι έγινε ρίψη δακρυγόνων εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπουμπάρακ εισέβαλαν στην πλατεία Ταχρίρ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, παραβιάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στην πλατεία εδώ και εννέα ημέρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ανταποκριτές διεθνών δικτύων μετέδιδαν ότι οι ομάδες πετούσαν πέτρες και ξύλα, ενώ ο στρατός παρακολουθούσε αμέτοχος.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, χωρίς να διευκρινιστεί από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί. Η κρατική τηλεόραση διέψευσε, ωστόσο, ότι υπήρξαν πυροβολισμοί.
Ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο στρατός είχε ρίξει βολές στον αέρα.
Την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη.
«Ανησυχώ βαθιά για τη συνεχιζόμενη βία στην Αίγυπτο. Για άλλη μία φορά απευθύνω έκκληση για αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν μετά τη συνάντηση που είχε με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο.
«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών είναι απαράδεκτη και την καταδικάζω έντονα», πρόσθεσε. Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αίγυπτο.
«Ανησυχούμε για τις φυλακίσεις και τις επιθέσεις σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης στην Αίγυπτο. Η κοινωνία των πολιτών που η Αίγυπτος επιθυμεί να οικοδομήσει περιλαμβάνει την ελευθερία του Τύπου», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π.Τ.Κροόυλι σε μήνυμά του στο Twitter.
«Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας όλες οι πλευρές στην Αίγυπτο να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από τη βία. Ο δρόμος της Αιγύπτου προς τη δημοκρατική αλλαγή πρέπει να είναι ειρηνικός», προσθέτει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα ήταν απαράδεκτη η υποστήριξη της βίας με οποιονδήποτε τρόπο από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή και το ΝΑΤΟ κάλεσε όλες τις πλευρές να απέχουν από τη βία και να δεσμευτούν το ταχύτερο δυνατό σε έναν ανοιχτό διάλογο για να διασφαλιστεί μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματ".
Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου προσέθεσε εξάλλου ότι «η Αίγυπτος είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον Μεσογειακό Διάλογο, είναι μια χώρα που έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και ελπίζουμε και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή».
Την ίδια ώρα, ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s Investors Service προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησής του για πέντε αιγυπτιακές τράπεζες, που εδρεύουν στο Κάιρο. Πρόκειται για τις National Bank of Egypt, Bank Misr, Banque du Caire, Commercial International Bank και Bank of Alexandria.
Είχε προηγηθεί από τον ίδιο οίκο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του αιγυπτιακού δημοσίου. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr