Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Οι φυλές των γιατρών στα χαρακώματα

Οι φυλές των γιατρών στα χαρακώματα

Επτά ενώσεις, τρία κόμματα και δύο τάσεις... Είναι το μωσαϊκό των γιατρών, οι οποίοι εκπροσωπούν τον κλάδο στον διάλογο με την κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι περισσότεροι είναι συνδικαλιστές της ΝΔ, αλλά η παράταξη εμφανίζεται διασπασμένη απέναντι στους συνομιλητές της.

Ο «αντάρτης» της ΝΔ, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, είναι ο πιο μετριοπαθής και συμμετέχει στον διάλογο. «Οχι» στον διάλογο έχουν πει οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας (Σωτήρης Ρηγάκης), του Πειραιά (Βαρβάρα Ανεμοδουρά) και της Ομοσπονδίας γιατρών του ΙΚΑ (Μιχάλης Βλασταράκος), οι οποίοι ανήκουν στη ΝΔ.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΔΙΑΣ: Γιατρός ΩΡΛ στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ. Πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και είναι εκ των βασικών συμβούλων του υπουργού Υγείας. ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΟΥΔΙΑΣ: Γιατρός ΩΡΛ στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», πρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ. Πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και είναι εκ των βασικών συμβούλων του υπουργού Υγείας.




 
Γραμμή άρνησης
 
Εκ των πρωτοστατών της αντιπαράθεσης είναι και ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ και δήμαρχος Αμαρουσίου, κ. Γιώργος Πατούλης (ΝΔ). Τη γραμμή της άρνησης έχει υιοθετήσει και η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), της οποίας ο πρόεδρος, κ. Δημήτρης Βαρνάβας, προέρχεται από τον Συνασπισμό.
Τις έντονες διαφοροποιήσεις μεταξύ των γιατρών παρακολουθεί εμβρόντητος ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Την αρχική του έκπληξη διαδέχτηκε ένας στρατηγικός ελιγμός: βλέποντας το μέτωπο του «αντιπάλου» διασπασμένο, έσπευσε να προσεγγίσει τον «αντάρτη» πρόεδρο του ΠΙΣ. Σκέφτηκε, προφανώς, ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι ο καλύτερος φίλος μου»...
Στους προνομιακούς συνομιλητές του υπουργού περιλαμβάνεται ασφαλώς η Πανελλήνια Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ, υπό τον κ. Νίκο Μαρουδιά, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Θετικός στον διάλογο είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) κ. Θανάσης Κατσίκης (μετριοπαθής, ΝΔ), τον οποίο στηρίζει ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Χροναίος (ΝΔ).
ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
Ο «γαλάζιος» εμφύλιος και ο... Εφιάλτης

Εβγαλαν τα μαχαίρια οι γαλάζιοι συνδικαλιστές. Οι ακραιφνείς εκπρόσωποι της ΝΔ θεωρούν «προδοσία» τη συμμετοχή του συντρόφου τους κ. Εμ. Καλοκαιρινού στον διάλογο. Ο κ. Καλοκαιρινός απαντά με στωικότητα, απολαύοντας της στήριξης των μελών του συμβουλίου του ΠΙΣ, τα οποία δεν ανήκουν στη ΝΔ.
Σε μια σκληρή σε περιεχόμενο επιστολή τους, οι πρόεδροι έξι Ιατρικών Συλλόγων επιτίθενται με σφοδρότητα τόσο στον κ. Καλοκαιρινό, τον οποίο χαρακτηρίζουν «Εφιάλτη», όσο και κατά του υπ. Υγείας, κάνοντας λόγο για «παρωδία διαλόγου» για την πρωτοβάθμια: «Καταγγέλλουμε τους Εφιάλτες του ΠΙΣ, που δεν σεβάστηκαν και αγνόησαν την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 15ης Ιανουαρίου...» αναφέρεται στην επιστολή.
Σε άλλο σημείο, εγκαλούν τον κ. Καλοκαιρινό και το συμβούλιο του ΠΙΣ ότι αντί να συγκαλέσουν γενική συνέλευση των Ιατρικών Συλλόγων «...που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, να καθορίσει την περαιτέρω στάση του απέναντι στον Νόμο, αυτονομήθηκαν και ευθυγραμμίστηκαν με την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη βούληση του ιατρικού σώματος...».
Οι συνδικαλιστές της ΝΔ αναρωτιούνται «...ποιες δεσμεύσεις και ποιοι λόγοι τούς έσυραν σε ρόλο νεροκουβαλητή της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι το ιατρικό αγωνιστικό μέτωπο θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα δικαιωθεί.
Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κ. Μ. Βλασταράκος, του ΙΣΑ κ. Σ. Ρηγάκης, του ΙΣΠ κ. Β. Ανεμοδουρά, του ΙΣΘ κ. Θ. Νικολαΐδης, της ΕΙΝΑΠ κ. Στ. Τσούκαλος και της ΕΕΛΙΑ κ. Γ. Δατσέρης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΘΝΟΣ