Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Στο όριο η υγεία των μεταναστών-απεργών πείνας, λένε γιατροί

Σε κατάσταση μεγάλης εξάντλησης βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας ύστερα από 25 μέρες απεργίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των γιατρών της ομάδας παρακολούθησης της υγείας τους. 

Μάλιστα, ένας μετανάστης απεργός πείνας, ο Χασάν, έπεσε λιπόθυμος εξαιτίας της υποθερμίας και της εξάντλησης καθώς μιλούσε στη συνέντευξη τύπου στο κτίριο «Υπατία». Πριν, όμως, λιποθυμήσει είχε δηλώσει ότι «δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση από την κυβέρνηση, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο θάνατος δεν μας φοβίζει, τουλάχιστον ας πεθάνουμε επειδή παλέψαμε».
Στο μεταξύ, ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης τόνισε ότι ήδη τέσσερις απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ο ένας με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, δύο με βαριά αφυδάτωση και ένας με γαστρεντερολογικά προβλήματα. Χαρακτήρισε «οριακή και κρίσιμη» την κατάσταση των υπολοίπων, τονίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα καταστεί ακόμα πιο κρίσιμη». Υποστήριξε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί ουσιαστικά σαν κυβέρνηση των δουλεμπόρων, αφού αρνείται να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία 52/2009, που απαγορεύει την παράνομη εργασία, τιμωρώντας τους εργοδότες - και όχι να τιμωρεί φτωχούς μετανάστες».
Σημειώνεται πως έκκληση απηύθυνε στον πρωθυπουργό ο Αμπντούλ Χατζή, από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, «να μην αφήσει την κατάσταση να φθάσει σε οριακό σημείο, περιμένοντας να υπάρξει το πρώτο θύμα». 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ