Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Γερμανικές μίζες για ελληνικά υποβρύχια


Ύποπτες πληρωμές 55 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρία HDW, αλλά και τον εξοπλισμό τριών παλαιότερων, αποκαλύπτει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 7/2. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού από τα πρακτικά ανακρίσεων της Εισαγγελίας του Μονάχου, οι ανακριτές ερευνούν πολλές υποθέσεις σε βάρος μάνατζερ της Ferrostaal AG στο Έσσεν - που προωθούσε προϊόντα της HDW - φερόμενων ως υπόπτων για δωροδοκία και απιστία. Η συμφωνία πώλησης με την Ελλάδα, η οποία υπεγράφη το 2000 και το 2002, ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ για τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 καθώς και τον εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «προκειμένου να κερδίσει την ανάθεση της προμήθειας έναντι των ανταγωνιστών Γαλλίας, Σουηδίας και Ολλανδίας, η Ferrostaal προσέλαβε ομάδα συμβούλων με επικεφαλής τον πρώην φίλο του Franz Josef Strauß, Hermann Graf von Pückler. Στην ομάδα, που εσωτερικά ονομάστηκε από τη Ferrostaal Team A, ανήκε και ένας έμπορος, του οποίου το όνομα εμφανιζόταν ήδη στη συμφωνία για τεθωρακισμένα Fuchs της εταιρείας Thyssen το 1991 και είχε λάβει μίζες περί τα 220 εκατ. μάρκα.


Αντίδραση Τσοχατζόπουλου

Στη Δικαιοσύνη κατά του γερμανικού περιοδικού αναμένεται να προσφύγει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος χαρακτηρίζει «συκοφαντικό» το δημοσίευμα. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίσει:


«Ζητώ από το εν λόγω περιοδικό την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά περιλαμβάνονται στο δημοσίευμα του για το πρόσωπό μου. Άλλως, θα αναγκαστώ και πάλι να προσφύγω στη Γερμανική Δικαιοσύνη, όπως και το 2004, όταν το ίδιο περιοδικό επιχείρησε με ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς να με εμπλέξει σε άλλη υπόθεση και τελικά καταδικάστηκε και υποχρεώθηκε σε επίσημη διάψευση».

Ανακοίνωση Βενιζέλου

Σε γραπτή του ανακοίνωση
ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει ότι εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του ελληνικού δημόσιου για αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης η αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο.

"Το ζήτημα που αναδεικνύεται με το σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ. Όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο, όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο",
αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση Βενιζέλου ΕΔΩ.

Σχόλιο Πεταλωτή

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε τα εξής:

Για την ελληνική κυβέρνηση, για την χώρα μας γενικότερα, είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό, φυσικά, γιατί έχει να κάνει με χρήματα τα οποία είναι «μαύρα». ΄Ηδη, όμως, αυτή η υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, από το ΣΔΟΕ που κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος και από το υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Φυσικά, όλες αυτές οι ενέργειες έχουν να κάνουν με έναν και μόνο στόχο: την προάσπιση του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος. Είμαστε στη γραμμή αυτή που πιστεύουμε ότι δεν θα μείνει τίποτα, όσο περνά από το χέρι μας, που να μην αποκαλυφθεί. Και φυσικά, όταν πρόκειται για χρήματα του ελληνικού λαού, εκεί πραγματικά, διασφαλίζουμε ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί.


Εξηγήσεις ζητά η ΝΔ

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Der Spiegel, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας πως την υπόθεση της αγοράς των τεσσάρων υποβρυχίων την είχε χειριστεί το ΠΑΣΟΚ τόσο στην αρχή της, την περίοδο 2002-2004, όσο και στο τέλος της, με τη συμφωνία για τον «Παπανικολή» από την σημερινή κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΚΑΙ