Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

   Οι διαδικασίες για την προετοιμασία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δρομολογούνται ήδη από Υπουργείο Παιδείας. Η πιο πρόσφατη νέα υπηρεσία που εγκαινιάζεται είναι αυτή της προετοιμασίας των μαθητών της γ΄τάξης του λυκείου με "ψηφιακά βοηθήματα", που στοχεύουν να προσφέρουν έναν συμπληρωματικό, ευέλικτο και σύγχρονο τρόπο πρόσβασης των μαθητών σε χρήσιμο υποβοηθητικό υλικό αποκλειστικά για τις ανάγκες της προετοιμασίας τους ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αλλαγές, που προωθούνται για εφαρμογή φέτος, τρία χρόνια πριν τη ριζική αλλαγή του συστήματος πρόσβασης σε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα.

    Το βασικό στοιχείο είναι ότι από φέτος αναμένεται μείωση του αριθμού εισακτέων, ή τουλάχιστον περισσότερη ορθολογική κατανομή των θέσεων, προκειμένου οι εισακτέοι να προσαρμοστούν όσο αυτό είναι δυνατόν στις απαιτήσεις των ίδιων των ιδρυμάτων. Ως γνωστόν, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εισηγούνται κάθε χρόνο συγκεκριμένους αριθμούς εισακτέων, χωρίς όμως αυτοί να γίνονται αποδεκτοί από το Υπουργείο Παιδείας, που κατά κανόνα, τα τελευταία χρόνια, υιοθετούσε μεγαλύτερους αριθμούς από εκείνους που πρότειναν τα ιδρύματα. Αν υπολογισθεί ότι στα περισσότερα Πανεπιστήμια και κυρίως στα κεντρικά Τεχνολογικά Ιδρύματα οι αριθμοί εισακτέων αυξάνονταν, λόγω και των μετεγγραφών, αντιλαμβάνεται κανείς την "ασφυξία" στην οποία περιέρχονται κάθε χρόνο τα Ιδρύματα, που δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν τους τελικούς αριθμούς εισακτέων.

    Όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, φέτος "θα προσεγγίσουμε τις προτάσεις των ιδρυμάτων και έτσι δεν αποκλείεται να μειωθούν οι αριθμοί εισακτέων τουλάχιστον κατά 5.000-6.000. Οι μειώσεις, όπως είναι φυσικό, θα γίνουν κυρίως στα τμήματα εκείνα που δεν φαίνεται να προσελκύουν τους νέους".

    Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, οι πρόεδροί τους έχουν ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο ότι είναι σε τέτοιο αδιέξοδο, που το καλύτερο θα ήταν να μην είχαν ούτε έναν επιπλέον σπουδαστή.

    Οι πρόεδροι, αλλά και οι πρυτάνεις, σημειώνουν ότι φέτος έχουν έναν ακόμη λόγο να ζητήσουν λιγότερους φοιτητές και σπουδαστές. Είναι η οικονομική κρίση και η περικοπή κονδυλίων, που δεν επιτρέπουν ακόμη και να πληρωθούν συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των ιδρυμάτων.

    Σημειώνεται, πάντως, ότι από πέρσι έχουν δρομολογηθεί οι συνθήκες μείωσης των εισακτέων, καθώς τουλάχιστον 5.000 θέσεις έμειναν κενές, ενώ χιλιάδες σπουδαστές, ακόμη και φοιτητές, δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, κυρίως επειδή δεν τους ενδιαφέρει το αντικείμενο. 

ΑΠΕ