Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Γενετικό τεστ για τον καρκίνο του προστάτη

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα γονιδιακό μοτίβο μπορεί να προβλέψει πόσο επιθετικός είναι ο καρκίνος του προστάτη, σώζοντας πολλούς άνδρες με «αθώους» καρκίνους του αδένα από την άχρηστη υποβολή σε επέμβαση αφαίρεσής του (ριζική προστατεκτομή).

Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα έκφρασης των γονιδίων CCΡ, τα οποία σχετίζονται με τη ρύθμιση του κύκλου ζωής των κυττάρων, αντιμετώπιζαν τριπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους παρουσίαζαν τα χαμηλότερα επίπεδα έκφρασης αυτών των γονιδίων.

Από τη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Lancet Οncology», προέκυψε επίσης ότι μεταξύ ασθενών που είχαν ήδη υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα έκφρασης των CCΡ είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπή της νόσου.


Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά τη μελέτη 703 ανδρών με καρκίνο του προστάτη- 366 εξ αυτών είχαν υποβληθεί σε προστατεκτομή, ενώ 337 έπασχαν από καρκίνο που δεν είχε εξαπλωθεί εκτός του προστάτη και έτσι δεν είχαν λάβει άμεσα θεραπεία. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα προστατικού ιστού από όλους τους ασθενείς και εξέτασαν τα επίπεδα έκφρασης 31 διαφορετικών γονιδίων που εμπλέκονται στη ρύθμιση του κύκλου ζωής των κυττάρων. Ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός των επιπέδων έκφρασης των γονιδίων μπορεί να δείξει ποιοι άνδρες κινδυνεύουν από εξάπλωση του καρκίνου και θάνατο.

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζακ Κούζικ, «τα νέα ευρήματα έχουν μεγάλη δυναμική. Τα γονίδια CCΡ εκφράζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρακαι έτσι ίσως θα μπορούσαμε με βάση τη μέτρηση της έκφρασής τους να αναπτύξουμε ένα τεστ που θα ανιχνεύει την επιθετικότητα των όγκων στον προστάτη».
Η αμερικανική εταιρεία Μyriad Genetics έχει ήδη αναπτύξει ένα τεστ που ονομάζεται Ρrolaris και το οποίο μετρά τα επίπεδα των γονιδίων CCΡ. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν περαιτέρω, οι βρετανοί ερευνητές ελπίζουν ότι το γενετικό αυτό τεστ θα έχει ευρεία χρήση σε ασθενείς μέσα σε έναν χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα γονίδια CCΡ μπορούν να προβλέψουν την επιβίωση σε ό,τι αφορά και άλλες μορφές καρκίνου, και συγκεκριμένα του μαστού, του εγκεφάλου και του πνεύμονα.

TO BHMA