Πολύ μεγαλύτερα ποσά, «φουσκωμένα» με τόκους αρκετών ετών, θα εισπράττουν πολίτες και επιχειρήσεις στις αντιδικίες τους με το Δημόσιο, ύστερα από εξαιρετικά σημαντική απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).
Η απόφαση προβλέπει ότι όσοι κερδίζουν τις δίκες που έχουν για αποδοχές (μισθούς, επιδόματα, συντάξεις), αποζημιώσεις, διαφόρων ειδών διεκδικήσεις από συμβάσεις κ.λπ. μπορούν να εισπράττουν τόκους από την πρώτη μέρα που επέδωσαν στο Δημόσιο τη σχετική αγωγή τους, έστω κι αν αυτή ζητούσε απλά την αναγνώριση της οφειλής.
Δικαστικοί και άλλοι νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αναγνωριστικές αγωγές, που τις έχουν κερδίσει πολίτες και επιχειρήσεις σε πρώτο ή και δεύτερο δικαστικό βαθμό, για τις οποίες θα κληθεί τώρα το Δημόσιο να καταβάλει τόκους αναδρομικά για πολλά χρόνια από τότε που επιδόθηκε η αγωγή.
Μέχρι τώρα τα αστικά δικαστήρια απέρριπταν τέτοιου είδους διεκδικήσεις (δέχονταν τόκους μόνο σε καταψηφιστικές αγωγές, που συχνά αποφεύγονταν γιατί είναι πιο ακριβές ή μετατρέπονταν συνήθως σε αναγνωριστικές που έχουν λιγότερα έξοδα), καθώς ο Αρειος Πάγος αρνιόταν να αναγνωρίσει τόκους σε αναγνωριστικές αγωγές.
Πέρυσι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσε το πρώτο μεγάλο νομικό ρήγμα, κρίνοντας ότι ανεξάρτητα από το είδος της αγωγής (καταψηφιστικής ή αναγνωριστικής), το Δημόσιο πρέπει να πληρώνει πάντα τόκους, που «τρέχουν» από την επίδοση της αγωγής.
Λόγω της σύγκρουσης των Ολομελειών ΑΠ και ΣτΕ, το ζήτημα παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ, που άναψε οριστικά το «πράσινο φως» για αναδρομικούς τόκους σε όλες τις υποθέσεις. Ο «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει σωρεία αγωγών (από εργαζόμενους, συνταξιούχους, πολίτες - επιχειρήσεις που διεκδικούν κάθε είδους αποζημιώσεις κ.λπ.) που εκκρεμούν από την περασμένη δεκαετία ή και του ’90. Πολλές από τις αγωγές αυτές ήταν (ή είχαν μετατραπεί σε) αναγνωριστικές και το Δημόσιο «ποντάροντας» στη νομολογία του ΑΠ πίστευε ότι δεν θα χρεωθεί με τόκους.
Ωστόσο το ΑΕΔ (με ψήφους 7-6) ανέτρεψε τα δεδομένα «πριμοδοτώντας» όλες τις αγωγές με τόκους, που στην καλύτερη περίπτωση θα επιβαρύνουν τις επιδικασμένες οφειλές του Δημοσίου με ποσοστό 6% ετησίως.
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ
Η υπόθεση που ανέτρεψε τα δεδομένα
Η υπόθεση που ανέτρεψε τα δεδομένα
Στην κρίσιμη υπόθεση που ανατρέπει τα δεδομένα, κτηνοτρόφος από την Εύβοια υπέβαλε πριν από πολλά χρόνια αγωγή διεκδικώντας από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 170.215 ευρώ, για ζημιά μεγάλη που υπέστη από παράνομες πράξεις και παραλείψεις της πυροσβεστικής και του δασαρχείου, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1998 στο νησί.
Το Δ. Πρωτοδικείο τον δικαίωσε κρίνοντας ότι το Δημόσιο του οφείλει συνολικά 160.686 ευρώ, ενώ το Δ. Εφετείο μείωσε το ποσό σε 125.686 ευρώ. Το Δημόσιο έχασε και στο ΣτΕ «παλεύοντας» το θέμα των τόκων, περίπου μίας 12ετίας, που διόγκωναν πολύ την οφειλή. Αλλωστε συχνά το Δημόσιο στρεψοδικούσε ή καθυστερούσε υποθέσεις και πληρωμές απαλλαγμένο από τον φόβο των τόκων. Τώρα, όμως, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και μάλιστα αναδρομικά.
Την πλειοψηφία σχημάτισαν οι Π. Πικραμμένος (πρόεδρος ΣτΕ), Ευ. Ροντογιάννης (αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Π. Καρλή, Κ. Ευστρατίου, Β. Καλαντζή (ΣτΕ), Β. Λυκούδης (ΑΠ) και Ν. Αλιβιζάτος (καθηγητής ΑΕΙ). Μειοψήφησαν οι Γ. Καλαμίδας (πρόεδρος ΑΕΔ και ΑΠ), Δ. Αλεξανδρής (ΣτΕ), Α. Τσόλιας, Δ. Παπαντωνοπούλου, Σ. Δρινέας (ΑΠ), Χ. Κούσουλας (ΑΕΙ).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ