Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Η αρχή του τέλους για τα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα;

Από τις διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν

Από τις διαμαρτυρίες στο Μπαχρέιν 

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση σε Λιβύη και Μπαχρέιν. Η Human Rights Watch κάνει λόγο για συλλήψεις και βία. Στο Μπαχρέιν η αντιπολίτευση δηλώνει ότι δεν ζητά την ανατροπή του βασιλιά, αλλά μεταρρυθμίσεις

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λιβύη. Οπαδοί και αντίπαλοι του καθεστώτος Καντάφι διαδηλώνουν και καλούν σε κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch συνελλήφθησαν 14 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ακτιβιστές και συγγραφείς που έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις.
Οι σημερινές διαδηλώσεις που έγιναν στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη ανησυχούν ιδιαίτερα την διεθνή κοινή γνώμη, αν και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο JANA ανέφερε απλώς ότι χιλιάδες οπαδοί του Καντάφι διαδήλωσαν στην λιβυκή πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ο Λίβυος αντικαθεστωτικός Φατί αλ Βαρφαλί, που ζει στην Ελβετία, έκανε λόγο για δράση αγνώστων ελεύθερων σκοπευτών και για νεκρούς και τραυματίες.
Σε ιδιωτικό, ερασιτεχνικό βίντεο που παρουσίασε ο ίδιος από τις κινητοποιήσεις στην λιβυκή πόλη Σεντάν φαίνονται διαδηλωτές που κρατούν πανό με το σύνθημα «Κάτω ο Καντάφι – Κάτω το καθεστώς του».

Θέλουμε μεταρρυθμίσεις, όχι την ανατροπή του βασιλιά



Στο μεταξύ, στο Μπαχρέιν η ένταση κλιμακώνεται, καθώς ο στρατός ανέλαβε, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ομάδα των 18 σιιτών βουλευτών πρόκειται να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ο Αλί Σαλμάν, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού συνασπισμού των σιιτών Αλ Ουεφάκ, δήλωσε ότι οι σιίτες ‘δεν στοχεύουν στην ανατροπή του βασιλικού οίκου, αλλά σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.’
Επιδιώκουν να μετατραπεί το Μπαχρέιν σε συνταγματική μοναρχία και να εκλέγεται η κυβέρνηση και όχι να επανδρώνεται με τους ευνοούμενους του βασιλιά.

Ανησυχεί η Γερμανία και η ΕΕ


Ανήσυχη η ΕΕ και η γερμανική κυβέρνηση για την κλιμάκωση της βίας και τα θύματα.
Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον εξέφρασε την ανησυχία της και κάλεσε τις αρχές του Μπαχρέιν να σεβαστούν και να προστατεύσουν τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο Γερμανός υπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η γερμανική κυβέρνηση «παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις» και τόνισε ότι η Γερμανία στηρίζει το κίνημα εκδημοκρατισμού στις χώρες του Περσικού Κόλπου, καλώντας τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών να αποφύγουν την άσκηση βίας.

DPA / Reuters / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

dw-world.de