Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Σχέδιο αποχώρησης ανακοίνωσε ο Μουμπάρακ


Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης , ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του, μετά το τέλος της θητείας του το Σεπτέμβριο, αλλά αψήφησε το αίτημα ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών που απαίτησαν την άμεση παραίτησή του.

"Δεν προτίθεμαι να θέσω υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές " δήλωσε ο Μουμπάρακ ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει το υπόλοιπο διάστημα της θητείας του, στην προσπάθεια να διασφαλίσει μία ομαλή μετάβαση της εξουσίας και να εξομαλύνει το δρόμο για τον επόμενο πρόεδρο.


Ο 82χρονος ηγέτης που διατήρησε τα σκήπτρα της διακυβέρνησης για περίπου 30 χρόνια, στο λόγο του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν αναζήτησε την ισχύ ή την επιρροή.


Το διάγγελμά του έγινε μετά την γιγαντιαία κινητοποίηση άνω του ενός εκατομμυρίου συμπατριωτών του σε όλη τη χώρα, που απαίτησαν να αποποιηθεί άμεσα της εξουσίας του και να ανοίξει το δρόμο για τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.


Ο αντίπαλός του, τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, απέρριψε την Τρίτη την "προσφορά" του Αιγύπτιου προέδρου, να αποχωρήσει σε 7 μήνες, ζητώντας άμεσες αλλαγές.


Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο δίκτυο, αλ-Αραμπίγια, ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο Μουμπάρακ, ο οποίος έχει πλέον απωλέσει την νομιμοποίησή του. Ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα από τα αιτήματα του κόσμου.


Τέλος οι πιο πολλοί από τους διαδηλωτές απέρριψαν με δηλώσεις τους, απερίφραστα τον " οδικό χάρτη παράδοσης της εξουσίας " που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας αποκαλώντας το σχέδιο ασαφές.


Σκέψεις Αμρ Μούσα για την προεδρία της Αιγύπτου

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, δημοφιλής Αιγύπτιος πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Μουμπάρακ, δήλωσε την Τρίτη σε συνέντευξη στο CNN ότι θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι δηλώσεις του στο Αμερικανικό δίκτυο έγιναν μετά την ανακοίνωση Μουμπάρακ περί αποχώρησης του, μετά το τέλος της θητείας του και πως, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσει ασχολούμενος, με τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένου αυτού που αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα βάζει όριο στις προεδρικές θητείες.
Σύμφωνα με το Μούσα ο Μουμπάρακ, προσέφερε κάτι νέο την Τρίτη, στο λόγο του, που θα κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται, αν πήγε αρκετά μακριά και αυτό θα είναι και το διακύβευμα των συζητήσεων τις επόμενες μέρες.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, τον ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν σημαντικές τάσεις στο εσωτερικό της Αιγύπτου, που θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις του Μουμπάρακ δεν είναι ικανοποιητικές και ότι χρειάζονταν πολλά περισσότερα.

ΣΚΑΙ