Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Χρειάζονται 300 χρόνια για να εκτιμηθούν τα Εθνικά Κληροδοτήματα

Επιδερμικούς ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών για τα Εθνικά Κληροδοτήματα


Επιδερμικούς ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών, αναποτελεσματική έως ανύπαρκτη εποπτεία και εκτροπές από τον σκοπό λειτουργίας τους, διαπιστώνει η Επιτροπή Θεσμών για τα Εθνικά Κληροδοτήματα.

Μάλιστα, στο σχετικό πόρισμα που συνέταξε γίνεται επίσης λόγος για ρυθμούς εκκαθάρισης υποθέσεων που απαιτούν 300 χρόνια για να ολοκληρωθούν και ανεκτίμητη αξία που μόνο κατά προσέγγιση, υπολογίζεται πάνω από 10 δισ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των πολύ μεγάλων Κοινωφελών Περιουσιών.


Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «με το ρυθμό εκκαθάρισης που ακολουθείται από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, το πολύ 20 υποθέσεις κάθε χρόνο, θα απαιτηθούν περισσότερο από 300 χρόνια για να εκκαθαριστούν όλες οι περιουσίες».


Το πόρισμα της επιτροπής το οποίο συντάχθηκε με εισήγηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Θανάση Τσούρα και της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, μετά από ακρόαση αρμόδιων φορέων αλλά και έρευνα, θα υποβληθεί, μαζί με συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις στην κυβέρνηση.


Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το σύνολο των Κοινωφελών Περιουσιών, μικρών και μεγάλων, είναι κατά προσέγγιση 11.000. Από αυτά 2.500 είναι ιδρύματα και κληροδοτήματα, 3.000 είναι Σχολάζουσες Κληρονομιές ενώ οι υπόλοιπες 5.500 περιουσίες είναι υπό εκκαθάριση. Σημειώνεται δε, ότι «αναμένεται να σωρευθούν περισσότερες από 15.000 νέες υποθέσεις καθώς κάθε χρόνο προστίθενται 50». 

ΣΚΑΙ