Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Τα 40 δις αγγίζουν οι καταθέσεις ελλήνων στο εξωτερικό

Οι ελβετικές τράπεζες είναι η δεύτερη επιλογή των ελλήνων καταθετών 
 

Γύρω στα 40 δισ. ευρώ υπολογίζουν ελληνες τραπεζίτες τις καταθέσεις ελλήνων στο εξωτερικό μετά και το κύμα φυγής του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος κατά το 2010 οι καταθέσεις στο εσωτερικό μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ. Από αυτό όμως το ποσό εκτιμάται ότι μόνο 15 δισ. ευρώ «φυγαδεύθηκαν» στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Από το υπόλοιπο ποσό οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι 7-8 δισ. ευρώ βρίσκονται στο εσωτερικό σε θυρίδες ή στα χέρια των ιδιωτών - στα «σεντούκια» όπως λέγεται στην καθομιλουμένη - λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί στους καταθέτες.
Και τα 7 δισ. ευρώ καταναλώθηκαν καθώς τόσο επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά είχαν αυξημένες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Οπως εξηγούν έλληνες τραπεζίτες το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών καταθέσεων που έφυγαν από τη χώρα κατευθύνθηκαν στην Κύπρο και δευτερευόντως στην Ελβετία. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι αντίθετη ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην Ελλάδα είχε γίνει πρό τριετίας όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ως εκ τούτου οι εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο «Der Spiegel», ότι οι Έλληνες έχουν καταθέσει στην Ελβετία το αστρονομικό ποσό των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήτοι σχεδόν τρεις φορές περισσότερα από τις καταθέσεις που έχουν στην Ελλάδα μοιάζει εξωπραγματικό.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ