Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Natura 2000 «Ιστορική ντροπή» η απόρριψη της διάταξης υποστηρίζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις

«Ιστορική ντροπή» για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας θα αποτελέσει η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, η οποία περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα. Αυτό υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους δέκα ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS).
Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη αυξάνεται στα 10 στρέμματα το όριο αρτιότητας στα εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμών οικόπεδα στις περιοχές Natura 2000. Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, «το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ’ ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό». Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., όπως τονίζουν «έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου,κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και έχει δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς».
Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στη οποία ισχύει το καθεστώς τής εκτός σχεδίου δόμησης. Η Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνει ότι η εκτός σχεδίου δόμηση διατηρεί το πλέον άναρχο και αποσπασματικό μοντέλο ανάπτυξης και «αποτελεί την σημαντικότερη αιτία για την αλλαγή της χρήσης των δασών και δασικών εκτάσεων, πάντα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας».Ν. Μπόκαρη, «η πλήρης κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης είναι ο μόνος τρόπος για να προστατέψουμε τα δασικά - φυσικά οικοσυστήματα που είναι και κατά τεκμήριο δημόσια. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, που εισάγει το προς συζήτηση νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση, είναι ένα πρώτο βήμα για την αποτελεσματικότερη προστασία των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) και των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ.
Από την πλευρά τους οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι η αύξηση της αρτιότητας στα 10 στρέμματα για δόμηση εκτός σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές αποτελεί ένα πρώτο βήμα ενός τολμηρότερου σχεδιασμού για κατάργησή της σε όλη την επικράτεια. 

ΤΟ ΒΗΜΑ