Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος: Ο στρατός πυροβολεί διαδηλωτές στο Κάιρο και στο Σουέζ

Μονάδες τεθωρακισμένων του αιγυπτιακού στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στο Κάιρο και το Σουέζ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα ξένα κανάλια και ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.

Πυροβολισμοί ακούγονται στους δρόμους γύρω από το κτήριο της Βουλής στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ενώ νωρίτερα αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι στρατιώτες απέτρεψαν με τη χρήση όπλων δεκάδες πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να ανέβουν πάνω σε τανκς στο Σουέζ.

«Να έρθει ο στρατός να μας σώσει από τους αστυνομικούς!» φώναζαν από το μεσημέρι πολλοί διαδηλωτές, επικαλούμενοι το ανάλογο φαινόμενο της Τυνησίας. Οταν εμφανίστηκαν τα τανκς πολλοί θελησαν να τα αντιμετωπίσουν σαν «λυτρωτές». Η κατάσταση παραμένει ρευστή και καθώς έχει πέσει το σκοτάδι διακρίνονται φωτιές σε αρκετά σημεία του Καίρου, ενώ "σκοτάδι" επικρατεί και στην πληροφόρηση αφού το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ έχει διακόψει τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο, ώστε να δυσκολευει η επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών.
Η δημόσια τηλεόραση ανακοίνωσε ότι αργότερα απόψε ο πρόεδρος θα απευθύνει διάγγελμα στον αιγυπτιακό λαό.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επέκτεινε την απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες τις πόλεις της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, μετά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Νωρίτερα η τηλεόραση είχε μεταδώσει ότι η απαγόρευση ίσχυε μόνο για το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Εξάλλου, πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το κανάλι Αλ Αραμπίγια ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα κτίρια που στεγάζουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών στο Κάιρο.

Στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στεγάζεται επίσης η κρατική ραδιοτηλεόραση, η οποία διέψευσε την πληροφορία αυτή.

TO BHMA