Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την εξέγερση

 

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEGTWomRXSppr3UO7OzuOMW7-ScsiLMBieW8CuGupD81W69T8iuwΠερίεργο είναι το «παιχνίδι» της Αμερικής στη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, θεωρείται ένας πολύ πιστός φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, τα κέντρα αποφάσεων στην Ουάσιγκτον τα τελευταία τρία χρόνια βοηθούν τους αντικαθεστωτικούς στην Αίγυπτο να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Αυτό αποκαλύπτεται σε εμπιστευτικά έγγραφα, τα οποία δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο το «Wikileaks».

 Η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα, είχε οργανώσει τη μυστική επίσκεψη νεαρού Αιγύπτιου αντικαθεστωτικού στην Ουάσιγκτον να λάβει μέρος σε κάποιο σεμινάριο. Ο νεαρός αυτός έδωσε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες ότι οργανώσεις της αντιπολίτευσης στο Κάιρο σχεδίαζαν λαϊκές εξεγέρσεις μέσα στο 2011, με στόχο να ανατρέψουν τον Χόσνι Μουμπάρακ.

H προσέγγιση
 
Τον Δεκέμβριο του 2008 εμπιστευτικό έγγραφο της πρέσβεως των ΗΠΑ στο Κάιρο, Μάργκαρετ Σουμπέι, ανέφερε ότι αντικαθεστωτικές ομάδες ετοίμαζαν κινήσεις ανατροπής του Μουμπάρακ πριν από τις προεδρικές εκλογές, το 2011, και ότι η πρεσβεία είχε προσεγγίσει για πληροφορίες και συνεργασία νεαρό ακτιβιστή της αντικαθεστωτικής οργάνωσης «6 Απριλίου».
Ο νεαρός αυτός ακτιβιστής είχε την πλήρη προστασία των Αμερικανών, οι οποίοι του παρείχαν ασφαλή σπίτια για τις συναντήσεις τους και είχαν πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις της αντικαθεστωτικής ομάδας «Απρίλης 16», η οποία έχει 70.000 μέλη.
Οπως φαίνεται από τα εμπιστευτικά έγγραφα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν πετύχει να διεισδύσουν μέσα στην ομάδα «Απρίλης 6» και να επηρεάζουν τις κινήσεις της.
Η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» θεωρεί βέβαιο ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε για την επερχόμενη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο, αλλά δεν έκανε τίποτα για να βοηθήσει και να ενημερώσει τον Χόσνι Μουμπάρακ.

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΛΑΜΠΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ

ΕΘΝΟΣ