Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Καρδιοπάθειες:Παγκόσμια «κληρονομιά» των γονέων στα παιδιά

 ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια βαριά κληρονομιά που ακούει στο όνομα «καρδιακή νόσος» αφήνουν οι γονείς με καρδιολογικά προβλήματα στα παιδιά τους. Μάλιστα η κληρονομιά αυτή έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, καθώς δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ χωρών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια μεγάλη διεθνής μελέτη με τον τίτλο Ιnterheart, η οποία περιελάμβανε στοιχεία σχετικά με ασθενείς από 52 χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται το επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, τα παιδιά των οποίων κάποιος από τους δύο γονείς πάσχει από καρδιοπάθεια αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν και τα ίδια καρδιακή νόσο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όπως δείχνουν τα ευρήματα σε περίπτωση που ο γονέας έχει υποστεί έμφραγμα, ακόμη κι αν το τέκνο του ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο να υποστεί και το ίδιο καρδιακό επεισόδιο.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ οικογενειακού ιστορικού καρδιοπάθειας και του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας στο άτομο. Ωστόσο οι μελέτες αυτές είχαν διεξαχθεί μόνο σε κάποιους πληθυσμούς. Η νέα μελέτη μαρτυρεί ότι το βαρύ οικογενειακό ιστορικό καρδιολογικών προβλημάτων έχει την ίδια μεγάλη επίδραση σε πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη μελέτη Ιnterheart της οποίας επικεφαλής ήταν ο δρ Σαλίμ Γιουσούφ από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στο Οντάριο του Καναδά περιλαμβάνονταν 12.000 ασθενείς από κάθε ήπειρο πλην της Ανταρκτικής, οι οποίοι υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο μεταξύ του 1999 και του 2003. Περιλαμβάνονταν επίσης 15.000 άτομα χωρίς καρδιολογικά προβλήματα.

Με βάση τα ευρήματα, ποσοστό της τάξεως του 18% των ασθενών που εμφάνισαν καρδιακό επεισόδιο είχαν γονείς που επίσης διέθεταν ιστορικό καρδιακού επεισοδίου - συγκριτικά το ποσοστό στην ομάδα ατόμων χωρίς βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό ήταν 12%. Οταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που συνδέονται με τις καρδιοπάθειες όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής και ο τόπος διαμονής, είδαν ότι οι ασθενείς που είχαν τουλάχιστον έναν γονέα με ιστορικό καρδιοπάθειας αντιμετώπιζαν και οι ίδιοι 1,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Ο κίνδυνος αυτός ήταν ίδιος σε όλες τις περιοχές του κόσμου και σε όλες τις εθνικότητες, είτε είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο ο πατέρας είτε η μητέρα. Αυξανόταν πάντως όταν και οι δύο γονείς έπασχαν από καρδιοπάθεια ή όταν ένας από αυτούς ή και αμφότεροι είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο πριν από τα 50 έτη τους.
 
TO BHMA