Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η πείνα έχει αρχίσει να τους λυγίζει

Εκτη ηµέρα µόνο µε νερό και τσάι για τους 237 µετανάστες
Οσοι απεργοί έχουν κατασκηνώσει στην αυλή του µεγάρου της Πατησίων δείχνουν πιο ακµαίοι. Οσοι έχουν καταλύσει µέσα στο κτίριο φαίνονται περισσότερο εξασθενηµένοι  Οι άντρες γύρω του τρέφονταν µε νερό και τσάι. Χθες ήταν η έκτη τους µέρα χωρίς φαγητό. Ο νεαρός µε το αξύριστο πρόσωπο και το κόκκινο κασκόλ δεν τους συναντούσε για πρώτη φορά. Ταξίδεψε µαζί τους από την Κρήτη στη Νοµική και από εκεί στο νεοκλασικό της Πατησίων.

∆ενσυµµετείχε στον αγώνα τους. Αλλά ήξερε καλά τα βήµατά του. Υπήρξε και αυτός απεργός πείνας.

ΟΑµπντελγάν Λούα είναι ένας από τους «αλληλέγγυους». Ενα απόταάτοµα στο πλευρό των µεταναστών- απεργών πείνας. ∆εν εκπροσωπεί πολιτικό χώρο, ανθρωπιστική οργάνωση ή φοιτητική νεολαία όπως οι περισσότεροι υποστηρικτές που µαζεύονται καθηµερινά στην αυλή του Μεγάρου Υπατία. ∆εν είναι εκεί γιανα µοιράσει φυλλάδια, να παίξει µουσική ή να µιλήσει στα κανάλια. Εχει έρθει για να εµπνεύσει τους µετανάστες – όταν κι αν χρειαστεί – µε την ιστορία του. ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ. Ο Λούα κατάγεται από το Μαρόκο. Και έχει άδεια παραµονής. Την απέκτησε το 2008 έπειτα από 26 µέρες απεργίας πείνας. Ανήκει στο Φόρουµ Μεταναστών Κρήτης, την οργάνωση που συντονίζει τον αγώνα των απεργών. Μια δεµένη κοινότητα µε εµπειρία σε ανάλογες διεκδικήσεις.«Μετά τις τρεις εβδοµάδες αποχής άρχισα να νιώθω άσχηµα. ∆εν ήξερα αν θα αντέξω», λέει. «Τελικά τα κατάφερα. Τώρα έχω έρθει µαζί τους για να βοηθήσω».

Πριν από τρία χρόνια, στα Χανιά, ο Λούα είχε δίπλα του 14απεργούς.

Σήµερα αντίστοιχο αγώνα πραγµατοποιούν στην Αθήνα 237 άτοµα. Οι 123 µένουν στο ισόγειο και υπόγειο του λευκού νεοκλασικού µετη νεο-µπαρόκ αρχιτεκτονική. Οι υπόλοιποι µεταφέρθηκαν εκείτµηµατικά την Παρασκευή και το Σάββατο. Κοιµούνται στην αυλή, σε δέκα σκηνές που πρόσφεραν ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί του Κόσµου και άλλοι υποστηρικτές.

Ζεσταίνονταιµε σόµπεςγκαζιού. Και στήνουν πηγαδάκια των τεσσάρων ή πέντε ατόµων όταν µοιράζονται το τσάι τους. Οι περισσότεροι έχουν διαλέξει τις σκηνές µε βάση την καταγωγή. Κάθε χώρα – Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία – έχει και δικό της µέρος. Οι άντρες της αυλής φαίνονται πιο ακµαίοι. Περπατούν στο νάιλον που έχει στρωθείγια να µη λασπώνονται τα πόδια τους. Ανάβουν τσιγάρο. Μιλούνστο κινητό. Οσοι βρίσκονται όµως µέσα στο οίκηµαµοιάζουν πιοεξασθενηµένοι. Ξαπλώνουν σε στρώµατα στα οποία έχουν γράψει το όνοµά τους µε στιλό. Και αποφεύγουν τα πολλά λόγια. Παραδοµένοι στην εξάντληση, νοµίζεις ότιµέχρι και τα πρόσωπά τους κάθονται. Οι «αλληλέγγυοι», για να τους προστατέψουν από τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων, έχουν ορίσει επισκεπτήριο 10 µε 12 το πρωί. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να µιλήσει µε απεργούςεκτός προγράµµατος, µπορεί ναπροσεγγίσει όσους µένουν στην αυλή.

ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ. Ο Πέτρος Γιώτης, µέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, λέει ότιοι περισσότεροι απεργοί δεν έχουν µαζί τουςκινητά. Ή δεν τα χρησιµοποιούν. Κάποιοι έχουν οικογένεια στηνΚρήτη και δεν θέλουν να µιλούνµαζί τους συχνά «για να µην επηρεαστεί ο αγώνας τους». Ο Λούααναφέρει ότι µπορεί κάποιοι συγγενείς των απεργών να τους επισκεφτούν. Για την ώρα όµως δέχονται –διακριτικές – επισκέψεις από φοιτητές Ιατρικής. Νέους που αγωνιούν για την εξεταστική και έχουν µοιράσει το πόστο στην αυλή του Μεγάρου Υπατία σε δίωρες βάρδιες. Ακόµα δεν τους έχει ζητηθεί παρέµβαση. Οπως λέει άλλωστε και ο Λούα, είναι νωρίς. Η εξάντληση δεν έχει χτυπήσει ακόµα τους απεργούς.
∆ΕΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Σε 10 αυξάνονται από σήµερα οι επιτροπές εξέτασης αιτηµάτων ∆ιεθνούς Προστασίας (ασύλου) σε πρώτο βαθµό. Πάντως για την ολοκλήρωση της εξέτασης µόνο των αιτήσεων σε εκκρεµότητα θα χρειαστούν πολλοί µήνες.
47.000
αιτήσεις για χορήγηση ασύλου εκκρεµούν σε πρώτο βαθµό
5.000
αιτήσεις εκκρεµούν σε δεύτερο βαθµό

Οδοµαχίες στην Ηγουµενίτσα


Σοβαρά επεισόδια µε οδοµαχίες, εκτεταµένη χρήση χηµικών, δέκα προσαγωγέςκαι ξυλοδαρµούςµε κλοµπ σηµάδεψαν την πορεία αλληλεγγύης που διοργάνωσαν αντιρατσιστικέςοργανώσεις στην Ηγουµενίτσα. Οι συµπλοκές έγιναν στο τέλος της πορείας, ότανκάποιοι νεαροίπροκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα (στη φωτογραφία). Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προσήχθησαν δέκα νεαροί. 

ΤΑ ΝΕΑ