Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σε άρση της προσωρινής ασυλίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχωρούν οι δικαστές

 Ακάλυπτος  μένει ο Μπερλουσκόνι

Τα 15 μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, που συνεδρίασαν σήμερα Πέμπτη στην Ρώμη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μερική αναθεώρηση του νόμου που προσφέρει προσωρινή ασυλία - μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο - στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πιο συγκεκριμένα οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν μπορεί να αποφασίζεται, αυτόματα, από την προεδρία της κυβέρνησης, ότι υπάρχει "εύλογο κώλυμα", λόγω θεσμικών υποχρεώσεων, που δεν επιτρέπει στον Ιταλό πρωθυπουργό, να παρίσταται στις διάφορες δίκες. Το "κώλυμα" αυτό, θα πρέπει να αξιολογείται, κάθε φορά, από τους δικαστές.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μερική κατάργηση της "νομικής ασπίδας" που είχε εξασφαλίσει ο "Καβαλιέρε", όπως είχαν προβλέψει από το πρωί, ιταλικά και ξένα μέσα ενημέρωσης. Μια συμβιβαστική, κατά κάποιο τρόπο, λύση, που δίνει, όμως, περισσότερες εξουσίες στους δικαστές και δυσαρεστεί τον μεγιστάνα-πρωθυπουργό.
Μετά την σημερινή απόφαση, οι δίκες σε βάρος του Μπερλουσκόνι -ξεκινώντας από εκείνες για την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για την δωροδοκία του βρετανού δικηγόρου Ντέϊβιντ Μιλς - πρόκειται να ξαναρχίσουν.
Σχολιάζοντας την ετυμηγορία των δικαστών, ο Σάντρο Μπόντι, υπουργός πολιτισμού και συντονιστής του κόμματος "Λαός της Ελευθερίας", τόνισε ότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανατροπή των βασικών σημείων αναφοράς του συντάγματος και των κύριων αρχών κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος".

"Σήμερα"-συνέχισε ο Μπόντι-"το Συνταγματικό Δικαστήριο επισημοποίησε την ανωτερότητα της δικαστικής εξουσίας, έναντι της δημοκρατικής, δίδοντας και πάλι στους δικαστές το δικαίωμα να λαμβάνουν την οριστική απόφαση σε ότι αφορά την άσκηση της πολιτικής και θεσμικής ευθύνης".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να παρέμβει αύριο πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του, για να σχολιάσει την απόφαση και να παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες κινήσεις του.

Ο δικηγόρος του, Νικκολό Γκεντίνι, σε γραπτό του ανακοινωθέν, υπογραμμίζει ότι "ο νόμος του εύλογου κωλύματος, σε ότι αφορά την γενική του δομή, θεωρήθηκε έγκυρος και αυτό μας προκαλεί ικανοποίηση". Σχετικά, όμως, με την αναβάθμιση του ρόλου των δικαστών, που θα πρέπει να κρίνουν τις διάφορες κυβερνητικές υποχρεώσεις του "Καβαλιέρε", ώστε να προχωρήσουν οι δίκες, ο Γκεντίνι, έκανε λόγο για "αποτέλεσμα παρεξήγησης".

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, το "Δημοκρατικό Κόμμα", διαμέσου της υπεύθυνης του τομέα δικαιοσύνης, Ντονατέλλα Φερράντι, σχολιάζει ότι "η απόφαση των ανώτατων δικαστών κατάφερε να ξεστήσει την κύρια δομή του νόμου του εύλογου κωλύματος, δείχνοντας, παράλληλα, ότι είναι ανώφελος".

Την ικανοποίησή τους, τέλος, εξέφρασαν πολλά μέλη του λεγόμενου "μωβ κινήματος" ( το οποίο έχει ως κύριο στόχο την παραίτηση του "Καβαλιέρε") που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου, εν αναμονή της ανακοίνωσης της απόφασης.
Πολλοί αναλυτές, όμως, είναι πεπεισμένοι ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, θα θελήσει, τελικά, να παίξει το χαρτί των προώρων εκλογών. Για να προσπαθήσει, με τον τρόπο αυτό, να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία και να φέρει στο κοινοβούλιο μια νέα, ισχυρότερη "νομική ασπίδα" για την ασυλία του. Αλλά, κυρίως, με την ελπίδα να "νομιμοποιηθεί", εκ των πραγμάτων, η παραμονή του στην πρωθυπουργία, με μια νέα λαϊκή εντολή, παρά τις όποιες δίκες που εκκρεμούν.
Σύμφωνα, όμως, με την κεντροαριστερή αντιπολίτευση "ο Μπερλουσκόνι έχει ήδη καταφέρει, σε μεγάλο βαθμό, να πετύχει τον στόχο του: πολλοί δικαστές που τα χρόνια αυτά, ασχολούνταν με τις υποθέσεις του, έχουν αλλάξει στο μεταξύ, αρμοδιότητα και αντικείμενο. Κατά συνέπεια, οι δίκες θα πρέπει να ξαναρχίσουν, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκεπασθούν όλα με το πέπλο της παραγραφής".

ΕΘΝΟΣ