Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Βραζιλία: Η τραγωδία στα βουνά του Ρίο συνεχίζεται

Πλησιάζουν τους 500 οι νεκροί

Η ορεινή περιοχή κοντά στο Ρίο, κατεστραμμένη έπειτα από τις καταρρακτώδεις βροχές, προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη Βραζιλία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο απολογισμός των νεκρών όλο και αυξάνεται. Πλησιάζουν τους 500 οι άνθρωποι που χάθηκαν κάτω από τα νερά και τις λάσπες. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίζουν επιζώντες κάτω από τόνους λάσπης και κατεστραμμένα από τις κατολισθήσεις σπίτια.
Η πόλη Νόβα Φριμπούργκο, 140 χλμ. βόρεια του Ρίο, είναι αυτή που επλήγει περισσότερο από τις βροχοπτώσεις με 201 νεκρούς, ενώ η Τερεζόπολη, 100 χλμ. από το Ρίο, μετρά 175 νεκρούς και 39 ακόμη η γειτονική της Πετρόπολι. Σε μια μικρή πόλη στην ίδια περιοχή, την Σουμιντούρο, οι νεκροί έφτασαν μέχρι τώρα τους 17, όπως μετέδωσσε η κρατική τηλεόραση της Βραζιλίας.
Μέσα στην απελπισία και τις τραγικές σκηνές, υπάρχουν και σημάδια ελπίδας, που δίνουν τη δύναμη στους διασώστες να συνεχίσουν τις προσπάθειες. Κάτω από τα ερείπια των σπιτιών στη Νόβα Φριμπούργκο, οι πυροσβέστες πανηγύρισαν τη διάσωση ενός μωρού έξι μηνών, το οποίο έμεινε 15 ολόκληρες ώρες κάτω από τη λάσπη, προφυλαγμένο στο μπράτσο του πατέρα του. Το μωρό δεν έχει καθόλου τραυματιστεί.
Η καταρρακτώδης βροχή, που τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη προκάλεσε κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να θαφτούν κάτω από τη λάσπη, ξεκίνησε να πέφτει και πάλι από την Πέμπτη. Τη νύχτα της Πέμπτης έβρεχε τόσο πολύ και οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας ζήτησαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν τις περιοχές που κινδυνεύουν.
Η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και διέσχισε περπατώντας τις κατετραμμένες συνοικίες της Νόβα Φριμπούργκο, αντιμετωπίζοντας την πρώτη δοκιμασία στη θητεία της. «Η στιγμή είναι δραματική. Οι σκηνές είναι τραγικές. Οι άνθρωποι υποφέρουν πάρα πολύ», δήλωσε η Ντίλμα Ρούσεφ, βεβαιώνοντας τον κόσμο για την αλληλεγγύη της και υποσχόμενη να βοηθήσει την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεσμεύσει περίπου 467 εκατ. δολάρια για τους πλημμυροπαθείς. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ