Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Μετακινήθηκαν οι μετανάστες

 

Σε νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου μετακινήθηκαν  οι μετανάστες που είχαν καταλάβει το παλαιό κτήριο της Νομικής.

Παρά την αρχική συμφωνία λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρξε νέα σοβαρή εμπλοκή, η οποία καθυστέρησε τη μετακίνηση των μεταναστών.


Οι μετανάστες τελικά βγήκαν από τη νομική στις 3.20 τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πολλές ώρες. Οι άνδρες της αστυνομίας απομακρύνθηκαν από το σημείο και οι καταληψίες βγήκαν φωνάζοντας συνθήματα.


Περπάτησαν τις οδούς Σόλωνος Ιπποκράτους Ακαδημίας, Πατησίων για να καταλήξουν στην οδό Ηπείρου όπου και είναι το κτίριο το οποίο θα τους στεγάσει. Η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν διακριτική.


Αξίζει να τονιστεί ότι μερικοί από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αφού δεν ήταν σε θέση να περπατήσουν, και τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν στο κτίριο της Ηπείρου οι μετανάστες θα παραμείνουν για 15 ημέρες, όρος που έθετε εξ αρχής ο ιδιοκτήτης, ή αν έχει γίνει κάποια διαφορετική συμφωνία για να παραμείνουν εκεί για περισσότερο χρονικό διάστημα.


Λίγο πριν τις δύο μάλιστα υπήρξε η πληροφορία πως ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε αρνηθεί να το παραχωρήσει φοβούμενος εκτεταμένα επεισόδια στο σημείο, ενώ οι καταληψίες είχαν μαζέψει τα προσωπικά τους αντικείμενα προκειμένου να αποχωρήσουν για το νέο τους «σπίτι».


Ο ιδιοκτήτης, άλλαξε ακόμη μια φορά την απόφασή του και αποδέχτηκε τελικά να παραχωρήσει το κτίριο ώστε να γίνει πραγματικότητα η μετεγκατάσταση.


Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης ξύπνησε τους μετανάστες και τους ειδοποίησε πως θα αποχωρήσουν από το κτίριο της Νομικής.


Δήλωση Γ. Πεταλωτή για το θέμα στη Νομική

Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε στην Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.


«Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου» είπε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».


«Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γύρω στις 5 το πρωΐ της Παρασκευής, και αφού είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη στην Βουλή από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν και ολοκληρώθηκε η μετάβαση των μεταναστών από την Νομική Σχολή στο κτίριο της Πατησίων.


Στην σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, γενική γραμματέας του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου Γιώργος Ελενόπουλος, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιώργος Πετρουλάκης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

ΣΚΑΙ