Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Soros: Η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9NqHGRQAd0U8W-HMBQI5A92aa-p6YI3NU44BqvkuzzgEmA2XNΕυρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, δεν μπορούν να περιμένουν έως το 2013 για να προβούν σε αναδιάρθρωση του χρέους, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, George Soros, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Νωρίτερα ο Soros είχε επαναλάβει τα απαισιόδοξα σενάρια που περιτριγυρίζουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας των "αδύναμων κρίκων".

Στο ραδιόφωνο του BBC ο Soros δήλωσε πως η δημοσιονομική κρίση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να οδηγήσει στον κατακερματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Την ώρα που η κρίση του ευρώ οδεύει προς την επίλυσή της» μέσω της στενότερης συνεργασίας των κρατών για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και την δημιουργία ενός μόνιμου ταμείου έκτακτης στήριξης, οι πολιτικές συνέπειες της κρίσης είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο, είπε.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που πρέπει να εξοφλήσουν τεράστια ποσά χρέους, είναι πιθανό να καταγράψουν πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Σε αυτό το σημείο ο Soros επανέλαβε τις απόψεις του περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

«Έχεις δύο Ευρώπες, την έχουσα και την μη έχουσα», είπε. «Θα έχεις μια ήπειρο δύο ταχυτήτων, πολιτικά μη βιώσιμη. Εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος πως το κοινό νόμισμα θα επιφέρει πολιτικές αναταραχές στην Ε.Ε. Η κρίση θα μπορούσε να βάλει σε τέτοια δοκιμασία τις χώρες της χαμηλής ταχύτητας που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της Ένωσης.

Gurria: Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Πιθανή «βλέπει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν ανησυχεί για την Ισπανία και την Πορτογαλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

«Μία χώρα είναι πιθανό να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις αγορές», δήλωσε ο Gurria στην τηλεόραση του Reuters στο περιθώριο των συναντήσεων του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σημείωσε δε, ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν αναμένεται να χρειαστούν αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ το σχέδιο εξυγίανσης των ισπανικών τραπεζών cajas ενδέχεται να έχει αποτέλεσμα.

Αναφορικά με την Ιαπωνία, ο Gurria πρόσθεσε ότι τα προβλήματα με το χρέος της δεν είναι καινούρια και μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας επιδεινώνει την κατάσταση.

capital.gr


Πηγή:www.capital.gr