Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Πλαφόν αμοιβών 4.000 ευρώ θα προβλέπεται στο ενιαίο μισθολόγιο


http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQqVzOT4Hp9tRA2sIKff41Md5mt0lo5AYDwU9M9TPkANRgHo4eLBQ
PIZIKH ανατροπή στα μισθολογικά «κεκτημένα» στο Δημόσιο θα επέλθει το 2011, με την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου που έχει ως στόχο την εξομοίωση των συνολικών αμοιβών 770.000 δημόσιων υπάλληλων, μέτρο που θα συνδυαστεί με επιμήκυνση του ωραρίου αλλά και "πάγωμα" των αποδοχών έως το 2013.
Στόχος του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι να μειωθεί έως και 1 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη που βαρύνει τον προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει, ότι κάθε δημόσιος υπάλληλος θα χάνει κατά μέσο όρο το χρόνο 1.300 ευρώ. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει περικοπή στις ειδικές αμοιβές και τα προνομιακά επιδόματα και θα εξισωθούν οι απολαβές σε όλους τους εργαζομένους που θα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του δημόσιου φορέα που δουλεύουν.
Με το νέο μισθολόγιο που ήδη σχεδιάζεται καταργούνται τα ειδικά επιδόματα. Oι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες σε όσους μέχρι σήμερα λαμβάνουν «γενναιόδωρα» επιδόματα, ενώ οι υπάλληλοι με τα ίδια τυπικά προσόντα θα έχουν τις ίδιες σχεδόν αμοιβές.
Εξετάζεται μάλιστα και ένα ακραίο σενάριο, που προβλέπει ότι τα υψηλά επιδόματα του Yπουργείου Οικονομικών (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ) θα αποδίδονται μόνο ως bonus για την είσπραξη εσόδων σε εφοριακούς - τελωνειακούς και όχι σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου.
Σύμφωνα με την επιταγή της τρόικας, τα επιδόματα πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγικότητα, ενώ «υποδείξεις» έχει κάνει και το ΔΝΤ, που ζητά να μειωθεί και η αναλογία των επιδομάτων ως προς τους βασικούς μισθούς.
Στο βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπεται να εφαρμοστεί το μοντέλο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ενώ μισθολογικές αυξήσεις λόγω της αλλαγής του κλιμακίου (ωριμάσεις) θα χορηγούνται κάθε 3-4 χρόνια αντί κάθε 2 χρόνια, όπως γίνεται σήμερα.
Από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου το καλοκαίρι του 2011 θα καθιερωθεί πλαφόν αμοιβών 4.000 ευρώ για όλη την ιεραρχία από τους γενικούς διευθυντές και κάτω. Το πλαφόν των 5.800 ευρώ θα κρατήσουν κατ' εξαίρεση γενικοί γραμματείς, διοικητές και πρόεδροι οργανισμών.
Η πίεση για τέταρτη συνεχή χρονιά στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων θα ενταθεί με νέες περικοπές στα κονδύλια για υπερωρίες, για εκτός έδρας μετακινήσεις, για συμμετοχή σε συμβούλια και επιτροπές.
Το ενιαίο μισθολόγιο θα συνδυαστεί και με τις νέες παρεμβάσεις στο Δημόσιο που επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα και προβλέπουν μετατάξεις για πλεονάζον προσωπικό, χωρίς να διατηρούν τη διαφορά μισθού στη νέα υπηρεσία, περαιτέρω μείωση ή ακόμη και πλήρης κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, μαζί με την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο.

express.gr