Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Τα "μονοπάτια" των λαθρομεταναστών στον Έβρο


   'Αρχισε στον 'Εβρο η επιχειρησιακή δράση των δυνάμεων ομάδων ταχείας αντίδρασης (RAPID) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων (FRONTEX), υπό ελληνική διοίκηση.

    Οι «λαγοί», όπως αποκαλούνται, εξαιτίας της κωδικής ονομασίας τους (RABIT= Rapid Border Intervention Team), περιπολούν στην παρεύρεια περιοχή μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις για να συνδράμουν στο έργο της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες τελούν υπό τον έλεγχο και το συντονισμό της ελληνικής διοίκησης, θα φέρουν τα διακριτικά των χωρών τους και οπλισμό, τον οποίο θα χρησιμοποιούν μόνο για αυτοάμυνα.

    Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ανατολή επιχειρούν κατά κύματα, κάθε ημέρα, να περάσουν προς τη χώρα μας. Σε τριακόσιους, ημερησίως, κατά μέσο όρο, τους υπολογίζει η ΕΛ.ΑΣ. Συγκλονιστικός, ο αριθμός, αντιστοιχεί σε μαζική μετακίνηση των κατοίκων μια μεγάλης "πόλης".

    Τα στοιχεία για τις συλλήψεις του εννιαμήνου του 2010, που δημοσιοποιήθηκαν από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, ήταν αρκετά για να θορυβήσουν, όχι μόνο εγχώρια, αλλά και ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ενώ καταγράφηκε σχετική μείωση της λαθρομετανάστευσης από το Αιγαίο, λόγω και της βοήθειας της FRONTEX, η αύξησή της στον Έβρο ήταν εντυπωσιακή. Περίπου 4,5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο αριθμό του περσινού εννεάμηνου.

    «Οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι πάρα πολύ έντονες. Η χώρα μας δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο το οποίο δεν είναι τοπικό, είναι ευρωπαϊκό. Ως τέτοιο απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις, απαιτεί ευρωπαϊκό συντονισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για το θέμα τα παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

ΑΠΕ