Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Τι φέρνει ο νέος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για την Ελλάδα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6sBnQWD-GPGs6qWv9T-gE7kqPTrgEMmYyKBGagvqA2TXZuGSdMbVzIQLqh5XQ6eU99p6vl-tScuOi2avAehpZDltnJVnTD9dmksL9m8wW0tIPBJuG5lS-hUihOrv8cCPBw_SH0949/s640/XRHMA.jpgΤου Γιάννη Αγγέλη
 
Μεταξύ των πρώτων θέσεων στη λίστα των υποψήφιων για "ελεγχόμενη πτώχευση" έθεσε την Ελλάδα και την Ιρλανδία -σύμφωνα με τα σχόλια των διεθνών οίκων αξιολόγησης- η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, με τη δρομολόγηση του νέου Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Η υποχρεωτική χρήση της "ρήτρας συλλογικής δράσης" (CACs) στις συμβάσεις έκδοσης των ομολόγων από τα μέσα του 2013 και μετά, όταν δηλαδή το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και θα έχει ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ (ενώ παράλληλα θα έχουν εξαντληθεί οι διαθέσιμοι πόροι του δανείου των 110 δισ. ευρώ) δημιουργεί ένα ιδιαίτερα σκοτεινό ορίζοντα για την εγχώρια οικονομία και την δυνατότητα διαχείρισης του χρέους. 

Η χρήση της συγκεκριμένης "ρήτρας" δημιουργεί δύο εξαιρετικά αρνητικές προϋποθέσεις παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Μνημονίου:

* υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να δανείζεται με κόστος το οποίο θα ενσωματώνεται ο κίνδυνος να αποπληρωθούν εν μέρη τα συγκεκριμένα ομόλογα (είτε ως προς την ονομαστική τους τιμή είτε ως προς το επιτόκιο ή την προβλεπόμενη διάρκειά τους). Αυτό σημαίνει πολύ υψηλά έως και απαγορευτικά επιτόκια.

* επισπεύδει τις αντιδράσεις της αγοράς απέναντι σε τέτοιους κινδύνους, με πιθανή αποχώρηση από τα ήδη κυκλοφορούντα ομόλογα ακόμα και αν αυτά έχουν την εγγύηση του πακέτου των 110 δισ. ευρώ μέχρι τότε, περιορίζοντας τις δυνατότητες προσφυγής στις αγορές στο ίδιο διάστημα.

Παράλληλα η επίμονη άρνηση της Γερμανίας στο έμμεσο αίτημα της ΕΚΤ να αυξηθούν οι πόροι του Ταμείου διάσωσης (EFSF) και να επιτραπεί σ΄αυτό να αγοράζει κρατικά ομόλογα αντί της ΕΚΤ, έχει αυξήσει την ένταση στην αγορά ομολόγων με αντιδράσεις οι οποίες έγιναν φανερές ακόμα και την Παρασκευή (άνοδος των spreads και των CDS) λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ε.Ε.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν παρ΄ όλα αυτά ότι στην ΕΚΤ δεν έχουν εγκαταλείψει την απόφαση να ασκηθούν αποτελεσματικές πιέσεις για την "ελαστικοποίηση" του ρόλου του EFSF και όπως ανέφερε στο Capital.gr υπηρεσιακό στέλεχός της, είναι πολύ πιθανό να δρομολογηθούν μέσα στον Ιανουάριο εξελίξεις στην κατεύθυνση αυτή που θα ξεπερνούν τα ασαφή όρια των αποφάσεων της περασμένης Πέμπτης...

Σε κάθε περίπτωση οι αντιδράσεις των αγορών κεφαλαίου, μετά τις γιορτές όταν θα επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία και οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα ανακοινώσουν τις πρώτες μεγάλες εκδόσεις νέων ομολογιακών δανείων, αναμένεται να προκαλέσουν ντε φάκτο τροποποιήσεις στις αποφάσεις γενικών αρχών του νέου Μηχανισμού, με άμεσης δράσης μέτρα κυρίως από την πλευρά της ΕΚΤ. 

 Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr