Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Οι ΗΠΑ «Τρέμουν» στη νέα δημοσιοποίηση εγγράφων από το WikiLeaks

Νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ προκαλεί η επικείμενη νέα δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων από το WikiLeaks.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο το επερχόμενο πακέτο των εγγράφων να περιλαμβάνουν τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είμαστε σε επαφή με τους σταθμούς μας σε όλο τον κόσμο. Έχουν αρχίσει την διαδικασία της πληροφόρησης κυβερνήσεων ότι μια δημοσίευση εγγράφων είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Φίλιπ Κρόουλι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Ντέιβ Λέιπαν, η δημοσιοποίηση της νέας παρτίδας εγγράφων είναι πιθανή «στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης» και ότι μπορεί να αναφέρονται σε ζητήματα που «άπτονται του υπουργείου Αμύνης».

Το WikiLeaks δεν διευκρίνισε τι θα συμπεριλαμβάνεται στην επόμενη αποκάλυψή του, περιοριζόμενο να ανακοινώσει ότι θα έχει επταπλάσιο όγκο από εκείνη των εγγράφων για τον Πόλεμο στο Ιράκ, που ήταν 400.000.

Η πρώτη μαζική δημοσιοποίηση απόρρητων και εμπιστευτικών εγγράφων --συνολικά 77.000-- αφορούσε τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και έγινε τον Ιούλιο. Η οργάνωση ανέφερε ότι προέβη στην κίνηση για να ρίξει φως στους συνεχιζόμενους πολέμους.
ΣΚΑΙ