Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ν. Σαρκοζί «Φίλοι παιδόφιλοι εις το επανιδείν» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους


Με τη φράση «εις το επανιδείν φίλοι παιδόφιλοι» ...αποχαιρέτησε ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί τους δημοσιογράφους σε ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.

Ο κ. Νικολά Σαρκοζί εξοργίστηκε όταν ήλθαν στο προσκήνιο οι καταγγελίες για μίζες με φόντο πώληση υποβρυχίων στο Πακιστάν το 1995. Χαρακτήρισε «παρανοϊκές» τις ερωτήσεις για αποκαλούμενο «Karachigate» και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι μεταδίδουν τις κατηγορίες δίχως να έχουν αποδείξεις.

Την εποχή εκείνη ο Γάλλος πρόεδρος διατελούσε υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της προεδρικής εκστρατείας του τότε πρωθυπουργού κ. Εντουάρ Μπαλαντίρ. Υπάρχουν υποψίες για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας με μίζες που καταβλήθηκαν για να προχωρήσει η πώληση των υποβρυχίων.

«Είμαστε σε έναν κόσμο παραφρόνων» δήλωσε ο κ. Σαρκοζί απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα στην off the record συνομιλία του με δημοσιογράφους το βράδυ της Παρασκευής στη Λισαβόνα. «Δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσά σας που πιστεύει ότι οργανώνω μίζες για υποβρύχια στο Πακιστάν, αυτό είναι απίστευτο και βγαίνει στην τηλεόραση» είπε στο δεκάλεπτο ξέσπασμά του.

Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε ένα δημοσιογράφο και με αδιάφορο ύφος είπε: «Και εσείς, δεν έχω απολύτως τίποτε εναντίον σας. Μάλλον φαίνεται ότι είστε παιδόφιλος. Ποιος μου το είπε; Εγώ έχω αυτή τη βαθιά πεποίθηση. Μπορείτε να δικαιολογηθείτε;».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε τη λέξη αυτή δύο ή τρεις φορές, δείχνοντας την οργή του.

«Φίλοι παιδόφιλοι εις το επανιδείν» είπε τελικά απομακρυνόμενος από τους δημοσιογράφους, τους οποίους θα συναντούσε την επόμενη ημέρα στην συνέντευξη Τύπου.

Η επίμαχη συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Γαλλίας και των δημοσιογράφων αναμεταδίδεται από το βράδυ της Δευτέρας σε αρκετούς δικτυακούς τόπους.

Η συνομιλία καταγράφηκε από το σύστημα ηχογράφησης των πρακτικών της συνόδου, σύμφωνα με το περιοδικό L' Express, το οποίο αναφέρει επίσης ότι οι συνεργάτες του κ. Σαρκοζί επέμειναν να διαγραφούν οι κασέτες διότι η συνάντηση ήταν off the record.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων αρνείται ότι ο κ. Νικολά Σαρκοζί προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο περί «παιδόφιλων» δημοσιογράφων.

Ο Γάλλος Αμυνας κ. Αλέν Ζιπέ δήλωσε την Τρίτη, ερωτηθείς σχετικά από το ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ότι οι δηλώσεις του κ. Νικολά Σαρκοζί οφείλονται στην «πίεση την οποία τους ασκούν τα μέσα ενημέρωσης».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβάλλεται σε τέτοιες πιέσεις από τα μέσα ενημέρωσης που από καιρό σε καιρό ξεσπά. Άνθρωπος είναι» δήλωσε.

Από τότε που εξελέγη στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο κ. Νικολά Σαρκοζί έχει αρκετές φορές προβεί σε προσβολές, ασυνήθιστες για έναν αρχηγό κράτους. Η πιο γνωστή είναι αυτή: «Αντε χάσου κακομοίρη» που είπε σε κάποιον ο οποίος αρνήθηκε να τον χαιρετίσει διά χειραψίας. Ο Σαρκοζί φημίζεται επίσης για καυστικές απαντήσεις στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.



ΤΟ ΒΗΜΑ