Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ενα κόµµα χωρίς ψηφοδέλτιο


Οι αυριανές εκλογές είναι µία ευκαιρία να διαφανεί  ποιος θα διαδεχθεί τον ηλικιωµένο και ασθενή  πρόεδρο Χόσνι Μουµπάρακ, ο οποίος κυβερνά  τη χώρα από το 1981 µετά τη δολοφονία του  προκατόχου του Ανουάρ ελ Σαντάτ  Οι Αιγύπτιοι προσέρχονται αύριο στις κάλπες για να εκλέξουν τα νέα µέλη του Κοινοβουλίου τους. Ενα κόµµα όµως που δεν θα αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι το µεγάλο ερώτηµα. Οι υποψήφιοι της Μουσουλµανικής Αδελφότητας, µιας οργάνωσης που έχει τεθεί εκτός νόµου, κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι προκαλώντας την κυβέρνηση Μουµπάρακ.
Το κόκκινο φορτηγάκι διακοσµηµένο µε πόστερ και ένα ηχοσύστηµα µε πολλά προβλήµατα περνά µέσα από τους στενούς δρόµους της Κιρντάσας, ενός προαστίου του Καΐρου. «Το Ισλάµ είναι η λύση – ξυπνήστε και ψηφίστε στις 28 Νοεµβρίου!» ακούγεται από το µεγάφωνο, καθώς πολλοί βγαίνουν στις πόρτες τους για να ανταλλάξουν χειραψία µε τον Αµπντέλ Σαλαάµ Μπασάντι, υποψήφιο της Μουσουλµανικής Αδελφότηταςστις αυριανές εκλογές. «Εχουµε µεγάλες, µεγάλες ελπίδες για την κάλπη», λέει. «Φυσικά το θέµα δεν είναι να κερδίσουµε τηνέδρα. Γιατί η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο»...

Καλωσήρθατε στον παράξενο κόσµο των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο, όπου χιλιάδες υποψήφιοιαπό δεκάδες κόµµατα αγωνίζονται για τις 454 έδρες της Βουλής– και όλοι γνωρίζουν ότι η προεκλογική τους εκστρατεία δεν θα έχει σχεδόν καµία επίπτωση στο αποτέλεσµα καθώς υπάρχουν περιοριστικοί κανόνες, όροι και νόµοι που δενεπιτρέπουν ούτε την ελεύθερη συµµετοχή ούτε τη νίκη. Είναι ευκαιρία για κόµµατα και κινήµατα να µετρήσουν τις δυνάµεις τους αλλά κυρίως είναι µια ευκαιρία να διαφανεί ποιος θα διαδεχθεί τον ηλικιωµένο και ασθενή πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουµπάρακ, ο οποίος πρόκειται ναείναι υποψήφιος για έκτη φορά στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου – ο 82χρονος Μουµπάρακ κυβερνά τη χώρα από το 1981 µετά τη δολοφονία τουπροκατόχου του Ανουάρ ελΣαντάτ.


Λίγο πιο µακριά, στο Καφρ Σιµπίν, µια µικρή πόλη στο ∆έλτα του Νείλου γυναίκες παρακολουθούν την προεκλογική συγκέντρωση της υποψήφιας δρος ΧόνταΓκάνια, που προσπαθεί να µιλήσει από ένα µικρόφωνο που έχει δανειστεί από ένα σετ καραόκε.«Η κατάσταση στηχώρα µαςείναι άσχηµη», λέει η µαντιλοφορούσα υποψήφια. «Είναι δίκαιο οι νέοι µας να αποφοιτούν και να µην έχουν δουλειά; Είναι δίκαιο οι δάσκαλοί µας νακερδίζουν110 λίρες (αιγυπτιακές που ισούνται µε περίπου 22 ευρώ) τον µήνα;». Οι γυναίκες, που όλες φορούν τηµαντίλα που επιβάλλουν οισυντηρητικοί µουσουλµάνοι, κουνούν το κεφάλι τους. «Η αλλαγή θα έρθειµέσα από εµάς, επειδή ο Θεός έχει εµάς ως όχηµα αλλαγών», καταλήγει η 42χρονηδερµατολόγος που ζητά εκπαιδευτικήµεταρρύθµιση, καλύτερηυγειονοµική περίθαλψη, προγράµµατα εκπαίδευσης των αναλφάβητων καιάδειες τοκετού για τις εργαζόµενεςγυναίκες. Εάν η Γκάνια ήταν υποψήφια µε ένα απότα µεγάλα λαϊκά κόµµατα της Αιγύπτου, οι προτάσεις της δεν θα προκαλούσαν έκπληξη. Είναι όµως µέλος της Μουσουλµανικής Αδελφότητας.
Χιλιάδες υποψήφιοι από δεκάδες κόµµατα αγωνίζονται αύριο για τις 454 έδρες της Βουλής

Η οργάνωση που εξελίχθηκε σε παγκόσµιο κίνηµα
Αύριο, όταν οι Αιγύπτιοι προσέλθουνστις κάλπες, δεν θα βρουν τοόνοµα της µεγαλύτερης οµάδας της αντιπολίτευσης στα ψηφοδέλτια, καθώς το κυβερνών κόµµα της Αιγύπτου θεωρεί ότι η Μουσουλµανική Αδελφότητα είναι ένα πολύ θρησκευτικό και πολύ συντηρητικό πολιτικό µόρφωµα για να του επιτρέψει να συµµετέχει ως νόµιµο κόµµα στοδηµοκρατικό σύστηµα. Γι’ αυτό και όλοι οι υποψήφιοι της Μουσουλµανικής Αδελφότητας κατεβαίνουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι, ένα τέχνασµα που επέτρεψε στην ισλαµική αυτή οργάνωση να κερδίσει το 1/5 των κοινοβουλευτικών εδρών στις εκλογές πριν πέντε χρόνια.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου προσπαθώντας να περιορίσει την απήχηση της Αδελφότητας στα λαϊκά στρώµατα έχει κάνει ορισµένες υποχωρήσεις σε δηµοκρατικά δικαιώµατα: η ανεξάρτητη ∆ικαιοσύνη δεν επιβλέπει πλέον τις εκλογές και το πρόσφατο κλείσιµο πολλών ΜΜΕ µεταφράζεται ως προσπάθεια να περιοριστούν οιεπικρίσεις για το κυβερνών κόµµα. Οµως η επιβίωση και η ενίσχυση της Αδελφότητας παρά τις πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει για να περιορισθεί η δηµοφιλία της γεννούν ένα ερώτηµα:

τι θα συνέβαινε αν της επιτρεπόταννα συµµετάσχει ελεύθερα στις εκλογές; Οι αντίπαλοί της δεν έχουν καµία αµφιβολία. Ο στρατηγός Φουάντ Αλάµ, πρώην υπεύθυνοςγια την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, θεωρείότι η οργάνωση χρηµατοδοτείται από το εξωτερικό και προβλέπει ότι «εάν η Αδελφότητα έρθει στην εξουσία, η Αίγυπτος θαγυρίσει 100 χρόνια πίσω».

Ο πρώην διευθυντής της έγκυρης εφηµερίδας «Αλ-Ντουστούρ» Ιµπραήµ Ισα, όµως,ο οποίος πρόσφατα απολύθηκε επειδή επέκρινε έντονα την κυβέρνηση, θεωρεί ότι «αυτός είναι ένας µύθος που µας πουλά ο Μουµπάρακ επί 30 χρόνια. Χρησιµοποιεί την Μουσουλµανική Αδελφότητα σαν σκιάχτρο».

Ιδρύθηκε το 1928.
Η Μουσουλµανική Αδελφότητα δηµιουργήθηκε το 1928 στην Αίγυπτο και εξελίχθηκε σε παγκόσµιο κίνηµα που προωθεί το Ισλάµ µέσα από φιλανθρωπικές δραστηριότητες και ακτιβιστικές παρεµβάσεις. Αν και επισήµως έχει τεθεί εκτός νόµου στην Αίγυπτο από το 1954, έπειτα από δεκαετίες έντασης µε την κυβέρνηση, η οργάνωση έχει µια περίεργη σχέση µε την εξουσία, η οποίατης έχει παραχωρήσει περιορισµένη ελευθερία κινήσεων επειδή τη βρίσκει άλλοτε απειλητική και άλλοτε χρήσιµη. Στη δεκαετία του ‘70 η Αδελφότητα αποκήρυξε τη βία, αν καιοι ισλαµικές διδαχές της έχουν αποτελέσει έµπνευση για βίαιες οµάδες όπως η Χαµάς. ΟΟσάµα µπιν Λάντεν από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι επηρεάστηκε βαθιά από το κίνηµα του πολιτικού Ισλάµ.

Την τελευταία δεκαετία οι δυνάµεις ασφαλείας έχουν συλλάβει χιλιάδες µέλη της Αδελφότητας, συνήθως µε την κατηγορία ότι ανήκουν σε µια εκτός νόµου οργάνωση και πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που της ανήκουν έκλεισαν. Αλλωστε αυτές οι δραστηριότητες δηµιουργούν και την ευρεία βάση της οργάνωσης επί δεκαετίες. Στα πανεπιστήµια, στις κοινωνικές οµάδες και στην υγεία, οι πρωτοβουλίες της Αδελφότητας είναι συνεχείς. Μετά τον σεισµό στο Κάιρο το 1992, η οργάνωση µοίρασε σκηνές και βοήθεια σε 2.000 ανθρώπους. Πολλά µέλη της είναι γιατροί και φαρµακοποιοί και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Η οργάνωση διαθέτει 29 νοσοκοµεία σε όλη τη χώρα, τα οποία προσφέρουν φθηνές υγειονοµικές υπηρεσίες – πρόκειται για µια πανίσχυρη στρατηγική που αποδίδει, ιδιαίτερα στα φτωχά στρώµατα. 

TA NEA