Η κυβέρνηση συνεργασίας των Συντηρητικών/Φιλελευθέρων Δημοκρατών θα παρουσιάσει σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου των περικοπών 6 δισ. λιρών στον δημόσιο τομέα-μία κίνηση που αποσκοπεί να καθησυχάσει τις αγορές για διασφάλιση των μελλοντικών δανεισμών του κράτους.
Η Βρετανία πρόκειται να εισέλθει σε μία «εποχή λιτότητας» προειδοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Λόους.
«Πρόκειται να περάσουμε από μία εποχή αφθονίας σε μία εποχή λιτότητας στα δημόσια οικονομικά», τονίζει Λόους, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση συμμαχίας Συντηρητικών /Φιλελευθέρων έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
«Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε αυτή η λιτότητα να είναι όσο το δυνατότερο προοδευτική, προστατεύοντας τα πράγματα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από προστασία», τόνισε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι «προετοιμασμένος νοητικά για να δεχθεί τα πολυάριθμα παράπονα από αγανακτισμένους ανθρώπους» μετά τις περικοπές.
Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έχει θέσει ως προτεραιότητά της να τιθασεύσει το αβυσσαλέο χρέος και σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπές ύψους έξι δισ. λιρών (8.7 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010/11. Ο Λόους θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες.
Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ένα σχετικώς καλό νέο: το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στα 156,1 δισ.λίρες το 2009/10, έναντι 163 δισ. λιρών που αναμενόταν προηγουμένως. Μολαταύτα, το ύψος του εξακολουθεί να παραμένει δυσθεόρατο και το υψηλότερο στην ιστορία.
«Ακόμη δεν έχω αποφασίσει εάν πρόκειται για ένα όνειρο, ή έναν εφιάλτη», τόνισε ο Λόους σχετικά με την προς τα κάτω αναθεώρηση. Κατά τον ίδιον, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να κάνει την επιλογή ανάμεσα στο «απαράδεκτο και το καταστροφικό», προκειμένου να αποφασίσει ποιοι τομείς πρόκειται να πληγούν από τις περικοπές.
Η Βρετανία οφείλει να δράσει πάραυτα για να μειώσει το ιστορικής διαστάσεως δημόσιο έλλειμμά της που δημιουργήθηκε εξαιτίας του εύρους της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλέγκ.
«Δεν πιστεύω πως προβλέψαμε πως και πόσο γρήγορα επιδεινώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη και πως η ανάγκη να δείξουμε πως θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό έξαφνα έγινε ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε ο Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC.
«Δεν πιστεύω πως κανένας θα μπορούσε να προβλέψει πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα προκαλούσε τέτοια αλυσσιδωτή αντίδραση, η οποία ενέσπειρε μία τεράστια ανησυχία στο ευρωπαϊκό έδαφος-στην ευρωπαϊκή αγορά προς την οποία εξάγουμε τη μεγάλη πλειονότητα των υπηρεσιών και εμπορευμάτων μας», πρόσθεσε ο Κλεγκ.
«Η απερχόμενη εργατική κυβέρνηση σκόρπαγε απλώς τα λεπτά από το παράθυρο και για τούτο θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη πιο σύντομο χρονοδιάγραμμα από εκείνο που αρχικά πίστευα για να διαχειρισθούμε αυτήν την τεράστια μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ