Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Πολιτικές αναταράξεις έφερε η οικονομική κρίση στην Ιρλανδία

Πολιτικές αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Ιρλανδία η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράιαν Κόουεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2011 αφού περάσει από το Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός. Την ίδια ώρα, το ιρλανδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν.

Πρόωρες εκλογές θέλει ο Κόουεν, πρόταση μομφής κατέθεσε το κόμμα Σιν Φέιν

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί άμεσα και ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το κοινοβούλιο μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού που αναμένεται να συμβεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Δουβλίνο.
«Πρόθεσή μου είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του προϋπολογισμού με την εφαρμογή της απαραίτητης νομοθεσίας την επόμενη χρονιά και στη συνέχεια να προχωρήσω στη διάλυση του κοινοβουλίου για να επιτρέψω στους ανθρώπους να αποφασίσουν σε ποιον θέλουν να εμπιστευθούν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας στη δύσκολη εποχή που έρχεται».
Ο Κόουεν επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ η ψηφοφορία για την επικύρωσή του αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
«Το συμφέρον των ψηφοφόρων και ολόκληρου του λαού μας δεν θα εξυπηρετηθεί από καθυστερήσεις στα στάδια που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών μας», υπογράμμισε ο Κόουεν.
«Πιστεύουμε ότι όλα τα μέλη του κοινοβουλίου έχουν το ξεκάθαρο καθήκον να επιτρέψουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων σε αυτές τις ιδιαίτερες και σοβαρές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν περιπτώσεις που η ανάγκη να υπηρετήσεις το εθνικό συμφέρον ξεπερνά κάθε άλλη ανησυχία, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, κομματικών και προσωπικών συμφερόντων και αυτή είναι μία τέτοια περίπτωση», δήλωσε ο Κόουεν στη συνέντευξη Τύπου.
Πάντως η Ολίβια Μίτσελ, η εκπρόσωπος Τύπου του Fine Gael, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης, επέκρινε την απόφαση του Ιρλανδού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα προετοιμαστεί από μία κυβέρνηση στην οποία ο ιρλανδικός λαός δεν έχει «απολύτως καμία εμπιστοσύνη».
Το ιρλανδικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του πρωθυπουργού Μπράιαν Κόουεν.
«Η Βουλή αυτή θα έπρεπε να είχε διαλυθεί από τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ. Ο Μπράιαν Κόουεν δεν έχει πλέον πλειοψηφία στη Βουλή. Θα πρέπει τώρα να θέσει το θέμα και να επιτρέψει μια ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τέσσερις βουλευτές του Σιν Φέιν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σιν Φέιν.
Εν τω μεταξύ, στο Δουβλίνο πραγματοποιούνται εξαιρετικά σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ιρλανδικής κυβέρνησης για τους όρους του δανείου, ενώ από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων θα κατευθυνθεί στις τράπεζες.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ