Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

 Ασφαλιστικά κατά Γρηγορόπουλου: "Επικίνδυνη η μεταφορά του νοσοκομείου", λένε οι εργαζόμενοι

alt
Επικίνδυνο για ασθενείς και προσωπικό είναι το νέο κτίριο του νοσοκομείου, αν η μεταφορά του ιδρύματος δεν συνοδευτεί από προσλήψεις, λειτουργία του αξονικού τομογράφου, της Μονάδας Εμφραγμάτων και της ΜΕΘ, στελέχωση των τμημάτων για πλήρη παρακολούθηση ασθενών.
Αυτό υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, οι οποίοι αποφάσισαν σειρά κινητοποιήσεων στη σημερινή τους γενική συνέλευση με κύρια την απόδοση της συνολικής ευθύνης μεταφοράς για ό,τι συμβεί σε ασθενή στο μέλλον λόγω της ελλιπούς στελέχωσης στο διοικητή του Νοσοκομείου Κώστα Γρηγορόπουλο και σε όποιον (Υπουργό Υγείας, Υφυπουργό, υπηρεσιακούς παράγοντες) υπογράψουν για τη μεταφορά αυτή.
Με ομόφωνη απόφασή τους οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να καταθέσουν, σε συνεννόηση με το νομικό σύμβουλο του σωματείου τους, αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της διοίκησης και του Υπουργείου Υγείας, με την οποία θα ζητούν από τη Δικαιοσύνη να μην επιτρέψει τη μεταφορά των εγκαταστάσεων, αν πρώτα δεν διασφαλιστούν τα μίνιμουμ. Και αυτά είναι:

  • Λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου. Σύμφωνα με πληροφόρηση του σωματείου, η εγκατάσταση του αξονικού δεν είναι έτοιμη επειδή δεν έγινε η σωστή πρόβλεψη για τον εξαερισμό και τον κλιματισμό του μηχανήματος, με αποτέλεσμα να απαιτούνται δύο με τρεις μήνες μέχρι να καταστεί λειτουργικός. Μέχρι τότε, αν μεταφερθεί το νοσοκομείο, θα πρέπει οι ασθενείς, διασωληνωμένοι ή μη, να μεταφέρονται σε ιδιωτική επιχείρηση εντός πόλεως για να κάνουν αξονική τομογραφία!
  • Πλήρη λειτουργία των μονάδων αυξημένης φροντίδας, εντατικής θεραπείας και εμφραγμάτων. Αυτό σημαίνει νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό για 24ωρη παρακολούθηση των μόνιτορ που ελέγχουν τους ασθενείς και όχι το προσωπικό αυτό να έχει και άλλα καθήκοντα σε άλλους θαλάμους ή πτέρυγες, λόγω της έλλειψης του προσωπικού
  • Στελέχωση του νοσοκομείου έστω με το ελάχιστο προσωπικό που μπορεί να λειτουργήσει. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, Αντώνη Γεωργόπουλο, σήμερα λείπουν 560 άτομα με βάση τον ισχύοντα οργανισμό προσωπικού του νοσοκομείου Κέρκυρας. Σε αυτό το θέμα, ακούστηκαν σκληρά λόγια για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, επιχειρούν να μεταφέρουν τη λειτουργία του νοσοκομείου για πολιτικούς λόγους αδιαφορώντας πλήρως για τη δημόσια υγεία και τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών, των ιατρών και του υπολοίπου προσωπικού.

Άλλες αποφάσεις


Εκτός της αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων, θα αποσταλούν εξώδικα στον Κ. Γρηγορόπουλο και τα μέλη της διοίκησης, στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Υγείας με τα οποία θα τους καθιστούν υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.

Επίσης, θα επιχειρηθεί να διοργανωθεί ταξίδι στην Αθήνα με ναύλωση λεωφορείων, ώστε μέρος του προσωπικού να πάει επί τόπου στο Υπουργείο Υγείας και να ζητήσει συνάντηση με τον Ανδρέα Λοβέρδο για να του παρουσιάσει εκεί την κατάσταση.
Παράλληλα, με απόφαση του Δ.Σ. του σωματείου, θα προγραμματιστούν τρίωρες συχνές στάσεις εργασίας και μία τουλάχιστον 24ωρη απεργία σε ημέρα που θα αποφασιστεί στη συνέχεια, ίσως και μέσα στις ημέρες μεταφοράς του ιδρύματος από το παλιό στο νέο κτίριο.
Να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, τώρα που ανοίγει το θέμα τω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες που έχουν περισσευούμενο προσωπικό, είτε υγείας είτε όχι, προς το νοσοκομείο Κέρκυρας. Οι μετατάξεις προφανώς δεν μπορούν να αφορούν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά τουλάχιστον για βοηθητικό: μαγειρεία, ιματισμός, εργάτες, τεχνίτες, οδηγοί, καθαριστές και σεκιούριτι. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισαν, το νοσοκομείο σπαταλά σήμερα 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο μόνο για τον καθαρισμό του και 400.000 ευρώ για την υπηρεσία φύλαξης, την ώρα που με μετάταξη εργαζομένων από αυτόν τον κλάδο από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μεγάλα ποσά που θα διατεθούν για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.

corfupress