Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Ραγκούσης - Παναγιωτόπουλος για πρόωρες εκλογές

 
Γιάννης Ραγκούσης

Ραγκούσης: Καθοριστικός ο πρώτος γύρος στις περιφέρειες. Παναγιωτόπουλος: Ο Σαμαράς δεν ζήτησε εκλογές


«Θα χρειαστεί να τοποθετηθεί ο Ελληνικός λαός» δήλωσε στην κάμερα των Νέων Φακέλων και τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Ραγκούσης εξήγησε ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να μην συναθροιστεί από την κυβέρνηση με άλλα δεδομένα», προσθέτοντας ότι «αν δεν μπορώ πια να συνεχίσω να κυβερνώ, στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα χρειαστεί πράγματι να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός μέσα από εθνικές εκλογές».


Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή, σημείωσε ως απαράδεκτο και πρωτοφανές γεγονός τη συσχέτιση εθνικών και τοπικών εκλογών. Μάλιστα υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός «λέει στο εκλογικό σώμα ότι δεν θα είναι αποδεκτό ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που θα συνιστά αποδοκιμασία για τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ».


Παράλληλα, για πρώτη φορά, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε στους Νέους Φακέλους πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αποτιμήσει το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και σε ποια περίπτωση θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.


Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα εκτιμήσει «τη διαφορά μεταξύ του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και του ποσοστού που θα πάρουν οι υποψήφιοι που προτάθηκαν από τη ΝΔ» στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών «και θα συναθροιστούν όλα αυτά από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για να δούμε αν θα υπάρχει δυνατότητα στον κ Σαμαρά να πει το ‘κύριοι δεν μπορείτε άλλο πια να κυβερνάτε’».


Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε στους Νέους Φακέλους ότι «δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε μια διαδικασία παλαιάς αριθμητικής των εκλογών, η οποία έχει κουράσει τον κόσμο και η οποία είναι παρωχημένη από την ίδια τη ζωή και από τις ίδιες τις νέες προκλήσεις που ζούμε τον τελευταίο χρόνο».


Στο υποθετικό σενάριο της νίκης στην περιφέρεια Αττικής του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιάννη Δημαρά και του Παναγιώτη Ψωμιάδη, υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιάννης Ραγκούσης απάντησε στην Σοφία Παπαϊωάννου ότι δεν θα σημαίνει κάτι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού «προκύπτει από το 50% του εκλογικού σώματος».


Όσον αφορά στο ποιος έθεσε το δίλημμα των πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι πρώτη η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που ζήτησε εκλογές με συνθήματα και φρασεολογία όπως «το ναι ή όχι στο Μνημόνιο, το ‘ζεματίστε’ τους, το θα είναι (οι αυτοδιοικητικές εκλογές) δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική».


Ωστόσο, από την πλευρά του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι «ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς δεν ζήτησε εκλογές. Δε θέλουμε να πέσουμε απ' τον γκρεμό δε θέλουμε η χώρα να οδηγηθεί στα δραματικά αδιέξοδα που προδιαγράφονται απ' τη διαδρομή που έχει χαράξει με την πολιτική του ο σημερινός πρωθυπουργός». 

ΣΚΑΙ