Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η διεθνής των ελλειμμάτων


Το παραπάνω γράφημα, που δείχνει τη χρονική εξέλιξη του χρέους της γενικής κυβέρνησης της Αμερικής, της Ιαπωνίας, των χωρών της Ευρωζώνης, και του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ, το είχα δημοσιεύσει πριν από κανένα χρόνο.

Σήμερα το ξαναδημοσιεύω μήπως και εμπεδωθεί επιτέλους η προέλευση των ελλειμμάτων. Τις τελευταίες μέρες, με την προοπτική των απολύσεων στις ΔΕΚΟ, και λόγω της συναίνεσης που η συμμορία θέλει να αποσπάσει, διοχετεύει στα κανάλια ρητά και κατηγορηματικά ότι για τα ελλείμματα φταίνε οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι οι οποίοι και κατέστρεψαν τα ταμεία του κράτους με τους χρυσούς μισθούς. Χθες πρόλαβα και άκουσα τον Χατζηνικολάου να το λέει, σήμερα άκουσα την ίδια ατάκα και από τον Στουρνάρα και από τον Παπαχελά, δηλαδή από σύσσωμη την καναλική πραγματικότητα. Πριν όμως σπεύσουν τα κοπάδια να μασήσουν τον λαχταριστό σανό, ας κάνουν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στο διάγραμμα.

Τι μάς λέει;

Ότι, πολύ απλά όλα τα κράτη του πεπλεγμένου πρώτου και κυρίαρχου κόσμου, από την πρώτη μέρα ξεσπάσματος της κρίσης αρχίζουν να βλέπουν τα ελλείμματά τους να κατρακυλούν. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Βρετανία, δεν είναι μόνο η Ιρλανδία. Είναι όλος ο ΟΟΣΑ, είναι όλη η Ευρωζώνη.

Τι φταίει γι αυτή την κατρακύλα;

Αν αποκλείσουμε το γεγονός ότι γι αυτήν φταίνε όλες οι ΔΕΚΟ του κόσμου, έχουμε δυο επιπλέον επιλογές.

Είτε
α) τα λεφτά τα σαβούρωσαν οι τράπεζες από τον κρατικό κορβανά για να ξελασπώσουν, που δεν ξελασπώνουν,

είτε
β) τα λεφτά έλειψαν από τα μειωμένα φορολογικά έσοδα λόγω της ύφεσης, την οποία όμως ύφεση έφερε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα,

είτε και τα δυό.

Αυτά, για να ξεχωρίζουμε σιγά σιγά τους εχθρούς μας, και για να μην σπαταλιόμαστε σε λάθος μεριές, ξεσκίζοντας οι μεν τους δε και οι δε τους μεν. 
 
e-cynical