Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ:Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Στο «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής» του κ. Αλ. Αλαβάνου πέταξε το μπαλάκι ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας για να …σφραγίσει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με την μορφή που υπήρξε. Παράλληλα, η ηγετική ομάδα στην Κουμουνδούρου έδωσε το πράσινο φως για συννενόηση του ΣΥΝ με πολιτικά σχήματα -εκτός των δυνάμεων του «Μετώπου»- που μετέχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτή την προοπτική ακόμα και ενιαίου κόμματος!
Όλα θα κριθούν στις…καθυστερήσεις για το «σφύριγμα» της λήξης της συμμαχίας, μια και ο κ. Τσίπρας, με την απόφαση που ελήφθη στις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (27-28.11.2010), έδωσε «τράτο» για να γραφεί με διαβουλεύσεις το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Το δίλημμα που έβαλε ο κ. Τσίπρας έχει αυστηρότατο πλαίσιο και δείχνει δυο δρόμους χωριστά. Η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζει ότι η διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ ως έχει (με όλες τις συνιστώσες) θα σημαίνει μια χαλαρή συμμαχία όπου δεν θα προϋποθέτει μεγάλες συμφωνίες στο προγραμματικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτός είναι ο ένας δρόμος που δείχνει η Κουμουνδούρου. Ζητά ουσιαστικά από τον κ. Αλ. Αλαβάνο να αναιρέσει τον εαυτό του και τις αποφάσεις που το Σαββατοκύριακο, την ίδια ώρα που συνεδρίασε ο ΣΥΝ, έλαβε η Συνέλευση του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» και του περιφερειακού Συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική». Κι αυτό γιατί η συνέλευση της Ελεύθερης Αττικής αποφάσισε ότι όσοι συσπειρώνονται στο «Μέτωπο» και ταυτόχρονα είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχουν στη συζήτηση για το μέλλον της συμμαχίας διεκδικώντας δημοκρατική συγκρότηση σε ενιαίο υποκείμενο μελών που θα ψηφίζει όργανα και ηγεσία.
Η δεύτερη επιλογή είναι η ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση προαπαιτούμενο είναι η διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής συμφωνίας, με προγραμματικά και φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος. «Ανοίγει έτσι ο δρόμος για μια δημοκρατική και πολιτική εμβάθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε ενιαίο πολιτικό φορέα. Κι σε αυτό το δρόμο δεν συμπεριλαμβάνονται οι δυνάμεις του Μετώπου», λέει με έμφαση στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.
Σε αυτό το φόντο, η Κουμουνδούρου ξεκινά διμερείς συναντήσεις με κάθε μια ξεχωριστά τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβανομένων και των δυνάμεων του "Μετώπου", αλλά έχοντας την απόφαση της ΚΠΕ να δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην απόφαση περιλαμβάνεται η εξής διατύπωση: «Δεν μπορεί στο εσωτερικό μιας συμμαχίας να συγκροτούνται και να δοκιμάζονται πολιτικά σχέδια που παραμένουν εν δυνάμει αυτόνομα έως και ανταγωνιστικά υποτιμώντας την κοινή διαδικασία. Τέτοια είναι η περίπτωση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και η τοποθέτησή μας σ’ αυτό το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτη».
Στην συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, τα τρία κυρίαρχα ζητήματα που τέθηκαν, η αποτίμηση των αποτελεσμάτων στις εκλογές του Νοεμβρίου, τα ευρωπαϊκά και το Συριζικό, ανέδειξαν στην εσωκομματική γεωγραφία ως συγκροτημένος πόλος αντιπολίτευσης το «Αριστερό Ρεύμα» ενώ επιβεβαιώθηκαν διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας. Συμπαγής εμφανίστηκε η ομάδα των Ρευματικών με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη, χωρίς οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ των στελεχών να εκδηλώνονται δημόσια.
Το "Ρεύμα" και ο κ. Λαφαζάνης θεωρούν ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι «ο αγώνας για προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς σε κάθε χώρα μέλος της Ε.Ε. και στην Ε.Ε. ως σύνολο, περνάει μέσα από την αγεφύρωτη σύγκρουση με την ΟΝΕ και την Ε.Ε. και την ανατροπή τους». Από την άλλη, η πλειονότητα της Κουμουνδούρου, επιμένει σε διατυπώσεις που εκφράζονται και από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ κ. Π. Σκουρλέτη ο οποίος σημείωσε ότι «η απαίτηση για μια άλλη Ευρώπη στη θέση της σημερινής νεοφιλελεύθερης αποτελεί όρο επιβίωσης για την ίδια και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Μάλιστα, όπως είπε, το πρόσφατο παράδειγμα της Ιρλανδίας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, αναδεικνύουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πανευρωπαϊκού μετώπου για την επαναδιαπραγμάτευση των χρεών των κρατών μελών με όρους κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης.
Πάντως, ενδιαφέρον έχει η ηγετική ομάδα προχωρά στις επιλογές της για ενωτικές πρωτοβουλίες και συνεχίζει το άνοιγμα στο σοσιαλιστικό χώρο που αντιδρά στο μνημόνιο, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση της πλειονότητας του κόμματος. Παρά τις διαφοροποιήσεις που εκφράστηκαν σε επιμέρους ζητήματα από στελέχη που τη στηρίζουν και με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας ήταν "σχετικά απολογητικός", όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΝ, για πρότερες επιλογές -είτε για το ψηφοδέλτιο Αττικής είτε για τις προσπάθειες ενότητας-, φαίνεται ότι η ηγεσία πορεύεται στη γραμμή που έχει χαράξει.
Παράλληλα όμως, υπάρχουν και φωνές, όπως εκείνη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχους του ΣΥΝ κ. Δ. Παπαδημούλη ο οποίος διαφωνεί με την τακτική από τη μια η ηγεσία του ΣΥΝ να υψώνει τους τόνους της κριτικής απέναντι στη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη και την ίδια ώρα να μην επιλέγει άμεσο και σαφές ξεκαθάρισμα με τον κ. Αλαβάνο. Οπως είπε ο κ. Παπαδήμούλης, το μεσημέρι της Δευτέρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του "9,84" «απαιτείται προβολή του στίγματος μας και ταχύτατη αποσαφήνιση της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ: με ποιους ναι και με ποιους όχι. Γιατί ο αυτοεγκλωβισμός του Συνασπισμού σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργεί και παράγει μια εικόνα Βαβυλωνίας, αρχηγισμών και αριστερισμού περισσότερο ζημιώνει παρά ωφελεί». Μάλιστα, τόνισε για την αντιπαράθεση Τσίπρα-Κουβέλη, ότι «η όξυνση αυτής της πολιτικής δε με βρίσκει σύμφωνο», θεωρώντας ότι αυτά που ενώνουν τον Συνασπισμό με την Δημοκρατική Αριστερά είναι περισσότερα απ’ αυτά που τους χωρίζουν.


ΤΟ ΒΗΜΑ