Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Και η Ιρλανδία στο δρόμο της Ελλάδας;

Κοινή αποστολή στην Ιρλανδία στέλνει αύριο Πέμπτη η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να εκτιμήσουν την κατάσταση του τραπεζικού της συστήματος. Σε αυτό κατέληξαν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συζήτησαν το τραπεζικό πρόβλημα της Ιρλανδίας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, εφόσον τελικά ζητηθεί και χορηγηθεί, η βοήθεια προς το Δουβλίνο θα κυμαίνεται από 45 ως 90 δισ. ευρώ. Έτοιμη να συμμετάσχει σε όποιο πακέτο βοήθειας αποφασιστεί για την Ιρλανδία δήλωσε η Βρετανία.

Κοινή αποστολή Ευρωπαίων-ΔΝΤ στο Δουβλίνο


"Εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση και είναι δική της ευθύνη να αλλάξει στάση και να ζητήσει ευρωπαϊκή υποστήριξη" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ιρλανδία, όπως και ο αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος μίλησε για επίσπευση των προσπαθειών να βοηθηθεί η Ιρλανδία: "Μπορεί να θεωρηθεί ότι εντείνουμε την διαδικασία της προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα, σε περίπτωση που ζητηθεί και κριθεί απαραίτητο".
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Ιρλανδίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Μεταξύ αυτών, η Γαλλίδα υπουργός Κριστίν Λαγκάρ, διαχώρισε την ελληνική από την ιρλανδική κρίση: "Καταλαβαίνουμε από τις εξηγήσεις του Ιρλανδού ομολόγου μας ότι πρόκειται για διαφορετική περίπτωση από αυτήν της Ελλάδας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κατά την οποία το ξένο χρέος της Ιρλανδίας είναι υπό έλεγχο, η Ιρλανδία έχει εφαρμόσει κάποια μέτρα, γενναία, απόλυτα ακριβή, μέσα από τον προϋπολογισμό της όμως κάποιες ιρλανδικές τράπεζες, συγκεκριμένα τρεις, βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και απαιτούν παρέμβαση".
Μέχρι τις τελευταίες ώρες, οι Ιρλανδοί ηγέτες αντιστέκονταν. Ο πρωθυπουργός δεχόταν τα πυρά της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, όπου ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί, καθώς ο συνασπισμός του διατηρεί πλειοψηφία μόλις τριών εδρών.
"Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από άλλους, και ορισμένους που μπορεί να αδιαφορούν, αυτή η χώρα δεν ζήτησε να ενταχθεί σε κάποιον μηχανισμό" τόνισε ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.
Στο μέτωπο των Βρυξελλών, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν διαβεβαίωνε: "Θα λάβουμε αποφασιστικά μέτρα, ό,τι χρειαστεί, για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό μας σύστημα".
"Βρισκόμαστε σε πολλή καλύτερη θέση από άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα βοηθείας του ΔΝΤ", δήλωσε ο Ντικ Ρος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας.
Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα εάν η επερχόμενη επίσκεψη των αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ιρλανδία σημαίνει ότι η χώρα θα ενταχθεί σε πρόγραμμα επιτήρησης απάντησε μονολεκτικά: "Όχι".
Στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ αποστέλλονται στο Δουβλίνο για να προετοιμάσουν το οικονομικό πακέτο στήριξης για την Ιρλανδία, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρέν.
"Είναι μια αποστολή που θα πραγματοποιήσει συζητήσεις τεχνικού τύπου, που θα εστιάσουν στον τραπεζικό τομέα, και είτε θα προετοιμάσει είτε θα ενισχύσει τις προετοιμασίες για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα, σε περίπτωση που ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει ζητηθεί και θεωρηθεί αναγκαίο", πρόσθεσε ο Ρεν.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters