Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Attack_North_KoreaΑνταλλαγή πυρών σημειώθηκε σήμερα μεταξύ των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου, κλιμακώνοντας πάλι την ένταση στην περιοχή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία και του νοτιοκορεατικού τηλεοπτικού δικτύου YTN, πυρά πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα, έπληξαν με οβίδες νησί της Νότιας Κορέας προκαλώντας τραυματισμούς και υλικές ζημίες. Περίπου 70 σπίτια στο νησί βρίσκονται στις φλόγες, ενώ οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε υπόγεια καταφύγια. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, αναφέρει ότι ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανταπέδωσε τα πυρά.

 
Στο νησί βρίσκεται στρατόπεδο νοτιοκορεατικής φρουράς, ενώ μετά την επίθεση στην περιοχή ίπτανται νοτιοκορεατικά μαχητικά. Η Νότια Κορέα προειδοποίησε με σκληρότερη απάντηση, ενώ η περιοχή της κίτρινης θάλασσας που βρίσκεται το νησί, αποτελεί συχνό πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κρατών, που αμφισβητούν τα όρια της κυριαρχίας μεταξύ τους.
Σε δήλωσή του πριν το περιστατικό, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου, Βον Γιου-Τσουλ, είχε δηλώσει ότι: «Η ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα θα ήταν αντίθετη με όσα η Σεούλ και η διεθνής κοινότητα έχουν κάνει για να τερματίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας. Η ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων θα αποτελούσε ένα σοβαρό πλήγμα στον ευρύτερο στόχο μας».
Το θέμα αυτό είχε ανοίξει στη Νότια Κορέα, μπροστά στην απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στη Σεούλ. Το επιτελείο του προέδρου της Νότιας Κορέας συνεδριάζει σε υπόγειο καταφύγιο. Σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, υπάρχουν υποψίες ότι τα πυρά συνδέονται με στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε η Νότια Κορέα.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για δύο νεκρούς στρατιώτες της Νότιας Κορέας και 14 τραυματίες, ενώ αρκετοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί με αλιευτικά σκάφη. Σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων της περιοχής, ο βομβαρδισμός από τη Βόρεια Κορέα σταμάτησε.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ-μπακ δήλωσε ότι η απάντηση στα πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας πρέπει να είναι σκληρή.
Οι εξελίξεις οδήγησαν στον ορισμό έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών στη Νότια Κορέα, ενώ σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση των ανώτατων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας, με θέμα τις πιθανές επιπτώσεις στην αγορά από την επίθεση.

Αντιδράσεις

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι: «Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης».
Από το Μίνσκ της Λευκορωσίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε: «Είναι απαραίτητο να σταματήσουν αμέσως όλες οι επιθέσεις. Υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος που πρέπει να αποφευχθεί. Οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται».
Η Κίνα μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι, τόνισε ότι: «και οι δύο πλευρές στην κορεατική χερσόνησο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στην ειρήνη, είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν στις εξαμερείς συνομιλίες για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας».
 Από τις εξελίξεις θορυβήθηκε και η Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να συγκληθεί  έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία. Αμέσως μετά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, δήλωσε: «Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο. Τους ζήτησα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συγκεντρώσουν πληροφορίες».
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
 O Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε τόνισε: «Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρετίζω τις προσπάθειες του νοτιοκορεάτη προέδρου και αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης».
Την βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ