Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

«Κόκκινο» χτυπά η παχυσαρκία στην Κρήτη


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRomrG1EIcvMCmkGlo_2aJYmB_M907F3clD1rTKFM5qiippNUw&t=1&usg=__66X4s4lwNk0XgHkcIsWa7fxBoik=
«Βουλιάζει» ...χρόνο με το χρόνο η μεγαλόνησος Κρήτη κάτω από το βάρος των πιο παχύσαρκων σε Ελλάδα και Ευρώπη κατοίκων της!!! Δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο αλλά για μια σκληρή πραγματικότητα, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια (1970 -2010) ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά 20 κιλά! Την οδυνηρή αυτή διαπίστωση, φέρνει στο φως της δημοσιότητας- μέσα από επιστημονικές μελέτες - ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας του Παν/κού Νοσοκομείου Ηρακλείου Ιωάννης Μελισσάς, με την ευκαιρία της διοργάνωσης στα Χανιά (29 με 31 Οκτωβρίου) του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου. «Δυστυχώς στο διάστημα των τελευταίων 40 χρόνων ο πιο υγιής πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο το 1970, μετατράπηκε στον πιο παχύσαρκο σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2010», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μελισσάς.


Πάνω από το κανονικό βάρος το 86,1% των αγροτών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιστημονικών και στατιστικών μελετών ο Κρητικός το 1970 ζύγιζε 63 κιλά και έκαιγε 3000 θερμίδες την ημέρα με σκληρή σωματική εργασία, που ισοδυναμεί με περπάτημα 15 χιλιομέτρων. Το διαιτολόγιό του περιελάμβανε συχνά όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ελιές, σαλιγκάρια ενώ σπάνια κατανάλωνε τροφές όπως κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά.
Σήμερα ο Κρητικός ζυγίζει 83 κιλά, εργάζεται ελάχιστα σωματικά και καταναλώνει πολύ λίγες θερμίδες με έντονη μυική άσκηση. Τρέφεται ανθυγιεινά με συχνή κατανάλωση ζωικών λιπών, κρέατος, τυριών και τροφών πλούσιων σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα έχει σταματήσει την κατανάλωση φρούτων λαχανικών και χορταρικών που θεωρούνται ευεργετικές τροφές, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την γήρανση του οργανισμού.
Σε πρόσφατη μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 86,1% των αγροτών βρέθηκε με βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Από αυτούς το 42,9% βρέθηκαν υπέρβαροι και οι υπόλοιποι δηλαδή το 43,2% παχύσαρκοι με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30!
Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν ακόμα και εκείνα του αστικού πληθυσμού των Αθηνών (που υπολογίζεται ότι είναι στο 73%) μιας πόλης με ποσοστά παχυσαρκίας από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Μελισσά το φαινόμενο αυτό αποδίδεται:
  • Στην αλλαγή του τρόπου ζωής.
  • Στην κατάργηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.
  • Στην καθιστική ζωή.
  • Στο γρήγορο ρυθμό και την πίεση της καθημερινότητας που οδηγεί στην εύκολη λύση του ταχυφαγείου, ακόμα και σε αγροτικές περιοχές του νησιού.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Βέβαια, η επιδημία της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά παγκόσμιο καθώς όπως αναφέρει ο ΠΟΥ ο αριθμός των ατόμων με παραπανίσιο βάρος θα φθάσει τα 2,3 δισεκατομμύρια άτομα το 2015. Από αυτά τα 700.000.000 θα είναι παχύσαρκα.
Στην Ευρώπη από παχυσαρκία υπολογίζεται ότι πάσχουν 150.000.000 ενήλικες και 15.000.000 παιδιά, ενώ το νόσημα ευθύνεται για 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Τεράστια είναι και η οικονομική επιβάρυνση που προκαλεί για θεραπεία των επιπλοκών που προκαλεί όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η αρτηριακή υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος κ.α.
Ανησυχητικά είναι επίσης και τα ποσοστά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Κρήτη, που είναι δεκαπλάσια από αυτά που καταγράφτηκαν στη δεκαετία του 80.

ΕΡΤ