Επί δεκαετίες οι εξαγωγές είναι η κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας. Τους τελευταίους μήνες όμως αναπτύσσεται και η εσωτερική ζήτηση, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.
Το 2010 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ για την επόμενη χρονιά τα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 2,2%. Το καινούργιο στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι παράλληλα με τις εξαγωγές την ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας κινεί πλέον και η εσωτερική ζήτηση. Ο Αντρέας Ρέες αναλυτής της τράπεζας Unicredit δηλώνει σχετικά: «Η ανοδική πορεία της οικονομίας οφείλεται πλέον και στη αυξημένη κατανάλωση, αλλά και τις επενδύσεις. Ιδίως η κατανάλωση των νοικοκυριών έδωσε σημαντική ώθηση στο διάστημα Ιουλίου–Σεπτεμβρίου. Συνεπώς η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται πλέον σε δύο πυλώνες: την εσωτερική ζήτηση και τις εξαγωγές».
Όταν οι εξαγωγές πάνε καλά αυξάνεται και η κατανάλωση
Οι θετικές εξελίξεις οφείλονται κατά την άποψη του Γερμανού αναλυτή στην αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται πλέον ότι απειλούνται από την ανεργία και κατά συνέπεια αυξάνουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες. Ας σημειωθεί ότι η ανεργία στη Γερμανία σήμερα είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 18 ετών. Αποτέλεσμα αυτών των δεδομένων είναι ότι η εσωτερική ζήτηση συνέβαλε το 3ο τρίμηνο του 2010 στο 60% της ανάπτυξης, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του χρόνου θα συμβάλλει κατά 90%! Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δεν φαίνεται να συμφωνεί με αυτές τις αισιόδοξες προβλέψεις: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εσωτερική ζήτηση συμβάλλει στην ανοδική πορεία της γερμανικής οικονομίας. Όμως εκείνη οφείλεται πρωτίστως στις εξαγωγές. Διότι αν οι εξαγωγές πάνε καλά η γερμανική βιομηχανία επενδύει περισσότερα στο εσωτερικό και εμείς τότε συνυπολογίζουμε την θετική αυτή εξέλιξη στην εσωτερική κατανάλωση. Πιστεύω ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί την ερχόμενη χρονιά κατά 1%, ποσοστό που αρκεί για να βγει από την στασιμότητα. Όμως αυτό δεν αλλάζει κατά την άποψή μου το γεγονός ότι η δύναμη της γερμανική οικονομίας παραμένουν οι εξαγωγές».
Οικονομική ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις μισθών…
Παρά τις θετικές εξελίξεις οι οικονομολόγοι πιστεύουν ωστόσο ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν υψηλές προσδοκίες ως προς τις μισθολογικές αυξήσεις. Και αυτό διότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το 2009 κατά 4,5% και ακόμα δεν έχει φθάσει στο επίπεδο που είχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης: «Υπάρχουν κάποια περιθώρια για αυξήσεις μισθών, τα οποία όμως είναι στενά, πιστεύει ο αναλυτής της τράπεζας Unicredit Αντρέας Ρέες. Τα όρια αυτά δεν θα πρέπει να ξεπεραστούν διότι έχουμε ακόμα 3 εκ. ανέργους. Η πολιτική των σταθερών μισθών που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια απέδωσε. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκαν οι εξαγωγές και κατά συνέπεια μειώθηκε η ανεργία».
Insa Wrede / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
dw-world