Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

ΣΟΒΑΡΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Γ. ΚΑΛΟΥΔΗ

http://1.bp.blogspot.com/_mmICXngFP2k/TJIcFz4xFdI/AAAAAAAAmgI/IfESVPobPsY/s1600/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82+%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B7%CF%82.jpg

Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", ο συνδυασμός του Γιώργου Καλούδη και ο ίδιος προσωπικά, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό-μάλλον ανυπέρβλητο πρόβλημα, σύμφωνα με το  νέο εκλογικό νόμο 3870 του 2010. 
 
Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα:

Κωδικοί και κόλπα

ΜΠΟΡΕΙ ο νόμος να πέρασε το καλοκαίρι, αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε κάποιοι να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αναφέρομαι στον 3870 του 2010 που ορίζει τα πάντα περί δημοτικών εκλογών. Επισημαίνω ότι η τήρησή του δεν εναπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οποιαδήποτε κύρωση να αποδοθεί σε πολιτικές σκοπιμότητες. Τον έλεγχο ότι οι υποψήφιοι δεν παραβίασαν τον νόμο κάνει ανεξάρτητη Επιτροπή. Επικεφαλής είναι ανώτατος δικαστικός, ο πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου κάθε περιφέρειας, ενώ συμμετέχουν και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του ΣΔΟΕ και πάει λέγοντας.

Ασφαιρη ψήφος
 
ΑΥΤΗ η κάπως τυπική εισαγωγή έχει στόχο να φωτίσει δύο περιπτώσεις. Η μία είναι του Γιώργου Καλούδη (φωτό κάτω δεξιά)

στα Ιόνια. Είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος - «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ- ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προηγείται.

Πλην όμως αυτός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εκπληρώσει μια βασική υποχρέωση εκ του νόμου. Την υποχρέωση κάθε υποψηφίου να ανοίξει κωδικό στην ιστοσελίδα ekloges. ypes. gr όπου να αναρτά τα έσοδα και τις δαπάνες του. Είναι μια από τις ρυθμίσεις που επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν όρους εκλογικής διαφάνειας και να δυσκολέψουν το μαύρο πολιτικό χρήμα. Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί, η ποινή που μπορεί να επιβάλει η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παρεμβάσεων- με επικεφαλής τον εφέτη που αναφέραμε- είναι έκπτωση από το αξίωμα. Είναι άξιον απορίας γιατί ο Καλούδης δεν έχει ανοίξει κωδικό. Ενόψει όμως αυτής της προοπτικής, ίσως η ψήφος Επτανήσιων προς Καλούδη αποδειχθεί άσφαιρη.