Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κοντά στις 8000 οι απολύσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις

Κοντά στις 8000 οι απολύσεις στις μεγάλες επιχειρήσειςΠέρα από κάθε φαντασία κινούνται από τις αρχές του χρόνου οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και στις μεγάλες, εισηγμένες, εταιρίες, οι οποίες καταφεύγουν σε αυτή την ύστατη λύση, προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και τα πάγια έξοδα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις απαιτήσεις που «τρέχουν».
Σύμφωνα με μέτρηση, από τις 20 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις, που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα αποτελέσματα εννεαμήνου (περίπου οι μισές) προκύπτει ότι έχουν χάσει τη δουλειά τους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, κοντά στους 8.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για αληθινό αποδεκατισμό του τομέα της απασχόλησης, ο οποίος έχει αρχίσει να βιώνει στην πράξη τα αποτελέσματα της βαθιάς ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Απολύσεις προσωπικού κάνουν όλα τα μεγάλα «ονόματα» του επιχειρείν. Απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις προτιμούν να τις χαρακτηρίζουν με διάφορους τρόπους, για να μην προκαλούν (οικειοθελείς αποχωρήσεις, με την χορήγηση κάποιων μπόνους κλπ κλπ). Το αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ίδιο σε κάθε περίπτωση, όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει ρίχνοντας μια ματιά στα στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών.
Ίδια και χειρότερη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες βαθμίδες της επιχειρηματικότητας, καθώς η κρίση δεν φαίνεται να κάνει διακρίσεις σε κανένα επίπεδο της απασχόλησης που δοκιμάζεται σκληρά.

HBnews