Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Στα επίπεδα του 1984 θα πέσει ο κατώτατος µισθός

Στα επίπεδα του 1984 θα πέσει ο κατώτατος µισθόςΣτα επίπεδα του 1984 θα περιοριστεί ο κατώτατος µισθός των εργαζοµένων στον ιδιωτικό τοµέα λόγω των µέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνηµονίου, όταν ένας στους πέντε Ελληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, µε ετήσιο εισόδηµα µικρότερο των 6.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χτες στις εργασίες της ηµερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια», που οργάνωσε στο αµφιθέατρο της Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης το υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Ετους για την Καταπολέµηση της Φτώχειας».


Σύµφωνα µε τα στοιχεία αυτά:
 
Το όριο της φτώχειας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδηµα ανά άτοµο και στα 13.608 ευρώ τον χρόνο όταν πρόκειται για τετραµελή οικογένεια.
H Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση, µεταξύ των 27 κρατών - µελών της Ε.Ε., ως προς το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται αντιµέτωποι µε τη φτώχεια.
Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.
Ενας στους επτά εργαζόµενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις.
Από το 1995 έως το 2008, ενώ ο ευρωπαϊκός µέσος όρος για τη φτώχεια είναι στο 16%-17%, ο ελληνικός είναι 21%-23%.
Τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχεια στην Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καταπολέµησή της.
Η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στους παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
«Για να πετύχουµε τους στόχους µας, υλοποιούµε προγράµµατα συνολικού προϋπολογισµού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000πολίτες», είπε η κ. Κατσέλη και εκτίµησε ότι µε τις δράσεις αυτές θα µειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτοµα ώς το 2020.
«Στην Ελλάδα οι εργαζόµενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη µεγάλη πλειοψηφία των φτωχών», τόνισε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Στέβυ Σαλουφάκου, η οποία απέδωσε το φαινόµενο στην αύξηση των ελαστικών µορφών απασχόλησης, τη µείωση των αµοιβών και την αύξηση της φορολογίας. «∆ηµιουργείται ένα κοινωνικό φαινόµενο που επηρεάζει όχι µόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβληµα, αλλά και την κοινωνία µας συνολικά», είπε.

Χάνουν τα σπίτια τους
 
Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέµα των οφειλών των εργαζοµένων που µειώθηκαν οι αµοιβές τους προς τις τράπεζες. «Ενας στους επτά εργαζόµενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις», είπε η κ. Σαλουφάκου σηµειώνοντας πως στον σχεδιασµό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέµβαση προς την Πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.

HBnews