Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στα 100 δισ. το «πακέτο» οικονομικής βοήθειας της Ιρλανδίας


Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ενδέχεται να ξεπεράσει το «πακέτο» οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο δεν κατονομάζει την πηγή του, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης, αλλά η Βρετανία, η οποία δεν ανήκει στη ζώνη ευρώ, είναι έτοιμη να βάλει το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει 20 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τ
ετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής .

Στόχος της είναι το πρόγραμμα διάσωσης να έχει ιρλανδική «σφραγίδα» και να μην φαίνεται ότι προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του Δ.Ν.Τ. και της Κομισιόν βρίσκονται στο Δουβλίνο για να συζητήσουν το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει στον τραπεζικό τομέα.

«Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Κυριακή για να οριστικοποιήσει το 160σέλιδο πρόγραμμα το οποίο καθορίζει τρόπους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος», αναφέρει δημοσίευμα των «The Irish Times».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα ακόμα σχέδιο το οποίο αφορά στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών για ενδεχόμενη χρεοκοπία τους.

Για τη χρηματοδότησή τους στηρίζονται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ. Η χρηματοδότηση στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ. ευρώ, ενώ η ιρλανδική κεντρική τράπεζα έχει προσφέρει 35 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ. ευρώ. Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το αν η βοήθεια κατευθυνθεί μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ή και για τα δημόσια οικονομικά.

TA NEA