Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Με σφραγίδα Αλ Κάιντα τα εκρηκτικά πακέτα από την Υεμένη


Σε συνεγερμό τέθηκαν οι υπηρεσίες ασφαλείες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή μετά τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων με εκρηκτικά στα αεροδρόμια του Λονδίνου και του Ντουμπάι.
Σε πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με την ανεύρεση δύο πακέτων με εκρηκτικά σε αεροσκάφη εταιρειών cargo στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι, που είχαν ως στόχο δύο εβραϊκές συναγωγές στο Σικάγο, λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες εκλογές για το Κογκρέσο.

Βρετανία και ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε κόκκινο συναγερμό, ενώ οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φωτογραφίζουν την Αλ Κάιντα πίσω από τη νέα απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης.
Επιπλέον, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα δέματα-βόμβες φέρουν την σφραγίδα της Αλ Κάιντα ή της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο.«Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε με αυτό, ότι δηλαδή περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα και ιδιαίτερα της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο» δήλωσε η Τζάνετ Ναπολιτάνο, σε συνέντευξή της στο ABC News.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη στο CNN ότι όπως φαίνεται οι βόμβες περιείχαν τον ίδιο τύπο εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκε πέρσι στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση την ημέρα των Χριστουγέννων σε αμερικανική πτήση από το Άμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.
Η κ.Ναπολιτάνο δήλωσε ότι τα εκρηκτικά που βρέθηκαν στα δύο ύποπτα δέματα συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο «αναλύσεων».
«Αυτό πρέπει να γίνει από ειδικούς επιστήμονες και η ανάλυση βρίσκεται σε εξέλιξη» σημείωσε η κ. Ναπολιτάνο, μιλώντας στο κανάλι Fox News. Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ξανά την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας και επαγρύπνησης. «Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, πρέπει να έχουμε περισσότερα επίπεδα ασφαλείας» πρόσθεσε η υπουργός.
Σύλληψη μιας ύποπτης γυναίκας για την αποστολή των δεμάτων-βόμβες
Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης ανακοίνωσε απόψε ότι μια γυναίκα που θεωρείται ύποπτη ότι έστειλε τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα που είχαν προορισμό τις ΗΠΑ, συνελήφθη απόψε στη Σαναά, μετά την περικύκλωση του σπιτιού της από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι μια νέα γυναίκα που πιστεύεται ότι έστειλε τα πακέτα με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δύο αμερικανικά εμπορευματικά αεροσκάφη, συνελήφθη στο σπίτι της στην πρωτεύουσα Σαναά.
Τα δύο δέματα ανακαλύφθηκαν την Παρασκευή στα αεροδρόμια των Ανατολικών Μίντλαντς στην κεντρική Αγγλία και του Ντουμπάι σε πτήσεις προερχόμενες από την Υεμένη. Προορισμός τους ήταν συναγωγές στο Σικάγο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Υεμένη είχε προειδοποιηθεί νωρίτερα για τη νέα αυτή γυναίκα από τις αμερικανικές αρχές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι την είχαν εντοπίσει από μια κάρτα SIM κινητού τηλεφώνου που ήταν κολλημένη σε ένα από τα πακέτα.
Ο πρόεδρος της Υεμένης είπε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταδιώξουν τους υπόπτους ύστερα από πληροφορίες που έλαβε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Επικοινωνία Ομπάμα με Κάμερον και Αμπντάλα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και στον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας για να μιλήσουν για τα δέματα που ανακαλύφθηκαν με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς και την απόπειρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας προκειμένου να αποτραπούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις με τα παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα, σε τηλεφωνική του επικοινωνία σήμερα με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος που κάνει λόγο για «τρομοκρατική συνωμοσία», «εξήρε τον επαγγελματισμό των αμερικανικών και των βρετανικών υπηρεσιών στην κοινή τους προσπάθεια να συντρίψουν αυτή τη συνωμοσία εν τη γενέσει».
«Η ασφάλεια του βρετανικού και του αμερικανικού λαού είναι η απόλυτη προτεραιότητα», υπογράμμισαν οι δύο άνδρες σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Κάμερον στο Λονδίνο.
Οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι ομάδες τους «θα παραμένουν σε στενή επαφή τις επόμενες ώρες και ημέρες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα σε πακέτα ταχυδρομείου και με προορισμό συναγωγές στο Σικάγο στις βόρειες ΗΠΑ, εντοπίστηκαν την Παρασκευή, ο ένας στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι και ο άλλος στο αεροδρόμιο των ανατολικών Μίντλαντς στην κεντρική Αγγλία.
Οι δύο μηχανισμοί, προερχόμενοι από την Υεμένη, θα μπορούσαν να είχαν εκραγεί, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές και την αστυνομία του εμιράτου, οι οποίες όπως οι αντίστοιχες αμερικανικές υπηρεσίες βλέπουν το χέρι του δικτύου Αλ Κάιντα σε αυτή την απόπειρα τρομοκρατικών επιθέσεων.
Τη «στενή συνεργασία» της Υεμένης κατά της τρομοκρατίας ζητούν οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα τη «στενή συνεργασία» της Υεμένης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά την ανακάλυψη χθες Παρασκευή σε εμπορευματικά αεροσκάφη στη Βρετανία και το Ντουμπάι των δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων, που προέρχονταν από την αραβική αυτή χώρα με προορισμό τις ΗΠΑ.
Ο Τζον Μπρέναν, ο κύριος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντι-τρομοκρατίας, τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Υεμένης 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ «διαβεβαιώνοντάς τον ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον λαό της Υεμένης στην πάταξη της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Μπρέναν επέμεινε στη σημασία της «στενής συνεργασίας» των δύο χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη οι δύο χώρες να εργαστούν από κοινού στην έρευνα που διεξάγεται για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα επισήμανε ότι και άλλοι διεθνείς σύμμαχοι, όπως η Σαουδική Αραβία και η Βρετανία, είναι «έτοιμοι να βοηθήσουν στην εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας της Υεμένης προκειμένου να εξαλειφθεί η επιρροή της Αλ Κάιντα σε αυτή τη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σε αναζήτηση νέων ύποπτων πακέτων
Εν τω μεταξύ, οι μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε αναζήτηση κι άλλων ύποπτων πακέτων, ενώ εγείρονται ερωτήματα, για ποιο λόγο τα δέματα ανακαλύφθηκαν την τελευταία στιγμή και γιατί δεν υπήρξε προειδοποίηση νωρίτερα.
Οι αρχές της Υεμένης κατάσχεσαν σήμερα 26 ύποπτα δέματα και συνέλαβαν υπαλλήλους των εταιρειών αερομεταφορών και της κατανομής φορτίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά.
«Είκοσι έξι ύποπτα δέματα κατασχέθηκαν από τις αρχές και εξετάζονται αυτή τη στιγμή» ανέφερε ανώνυμη πηγή.
«Παράλληλα, υπάλληλοι των εταιρειών αερομεταφορών και της κατανομής φορτίου του αεροδρομίου της Σαναά συνελήφθησαν για ανάκριση» πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των συλληφθέντων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κατασχέσεις και οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της έρευνας που διεξάγεται από τις αρχές της Υεμένης μετά από τον εντοπισμό δεμάτων που περιείχαν εκρηκτικές ύλες στο Ντουμπάι και τη Μεγάλη Βρετανία.
Θα μπορούσε να έχει εκραγεί το δέμα-βόμβα που εντοπίστηκε στο Ντουμπάι
Το δέμα-βόμβα που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι και προερχόταν από την Υεμένη με προορισμό της ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει εκραγεί μέσα στο αεροσκάφος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντουμπάι, στρατηγός Νταχί Κχαλφάνε.
«Πρόκειται για ένα παγιδευμένο δέμα και θα μπορούσε να έχει συμβεί μία τρομοκρατική πράξη» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το δέμα θα μπορούσε να έχει εκραγεί στο αεροσκάφος.
Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές του Ντουμπάι είχαν ενημερωθεί από «δυτικές χώρες» για ένα ύποπτο πακέτο που έφυγε από την Υεμένη για το Ντουμπάι, μέσω μιας τρίτης αραβικής χώρας, της οποίας δεν αποκάλυψε το όνομα.
Εκρηκτική ύλη μέσα σε εκτυπωτή
Το πακέτο από την Υεμένη που εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι και το οποίο είχε προορισμό τις ΗΠΑ, περιείχε εκρηκτικά και ένα σύστημα πυροδότησης «που φέρει τη σφραγίδα τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία του Ντουμπάι.
Το πακέτο περιείχε την εκρηκτική ύλη PETN σε έναν εκτυπωτή. Η PETN είναι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε σε μια αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους πάνω από τις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2009.
«Το πακέτο είχε προετοιμαστεί με επαγγελματικό τρόπο. Ένα κλειστό ηλεκτρικό κύκλωμα ήταν συνδεδεμένο με μια κάρτα κινητού τηλεφώνου SIM, η οποία ήταν κρυμμένη μέσα στον εκτυπωτή», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας του Ντουμπάι.
«Η τακτική αυτή φέρει τη σφραγίδα των μεθόδων που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ-Κάιντα», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Παρασκευή πως τα ύποπτα πακέτα που κατασχέθηκαν στο Ντουμπάι και στη Βρετανία συνιστούν «μία αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή», διαβεβαιώνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να «εξολοθρεύσουν» την Αλ Κάιντα της Υεμένης, χώρα απ' όπου έφυγαν τα πακέτα.
«Θέλω να ενημερώσω τους Αμερικανούς για μία αξιόπιστη τρομοκρατική απειλή στη χώρα μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Λευκό Οίκο. «Μία λεπτομερής εξέταση των πακέτων αυτών δείχνει πως περιέχουν προφανώς εκρηκτικά»,
Μάλιστα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η Σαουδική Αραβία βοήθησε να αναγνωριστεί η απειλή ασφαλείας από την Υεμένη.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευγνωμονούν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για τη βοήθειά τους στην αξιοποίηση πληροφοριών που βοήθησαν να τονιστεί η αμεσότητα της απειλής που προερχόταν από την Υεμένη», δήλωσε ο Τζον Μπρέναν, συμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντι-τρομοκρατίας.
Ο Μπρέναν ανέφερε σε μία δήλωση πως οι Σαουδάραβες, καθώς και αξιωματούχοι στη Βρετανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και «άλλοι φίλοι και εταίροι», βοήθησαν τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τα ύποπτα δέματα στο Ντουμπάι και στο βρετανικό αεροδρόμιο Ιστ Μίντλαντς.
Νωρίτερα, το γραφείο του FBI στο Σικάγο είχε δηλώσει πως «τα δύο ύποπτα πακέτα» που κατασχέθηκαν πάνω σε μεταφορικά αεροσκάφη στην κεντρική Αγγλία και στο Ντουμπάι «δεν περιείχαν εκρηκτικά».
Ο Ομπάμα διευκρίνισε πως τα δύο πακέτα απευθύνονταν «σε εβραϊκούς τόπους λατρείας στο Σικάγο», στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε λάβει σήμα συναγερμού από το βράδυ της Πέμπτης, διαβεβαίωσε πως έδωσε «εντολή σε όλες τις δυνάμεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών να κινητοποιηθούν για να προστατέψουν τον πληθυσμό από μία επίθεση».
Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην έρευνα δύο μεταφορικών αεροσκαφών της εταιρίας UPS στη Φιλαδέλφεια και το Νιούαρκ, κοντά στη Νέα Υόρκη, την Παρασκευή, διευκρίνισε.
«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση της Υεμένης ώστε να ματαιώσουμε νέες επιθέσεις και να εξολοθρεύσουμε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα» στην αραβική χερσόνησο, υποσχέθηκε ακόμη ο Ομπάμα, διευκρινίζοντας πως ο σύμβουλός του κατά της τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, έχει μιλήσει στον πρόεδρο της Υεμένης.
Η Υεμένη αποφασισμένη να πολεμήσει την τρομοκρατία
Η Υεμένη επανέλαβε σήμερα την απόφασή της να συνεχίσει «τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» μια ημέρα μετά τον εντοπισμό ύποπτων πακέτων.
«Η Υεμένη θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε επίσημος εκπρόσωπος στη Σαναά.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας Saba, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι η απόφαση αυτή της Υεμένης δικαιολογείται από το γεγονός ότι «η τρομοκρατία είναι ένας κίνδυνος που απειλεί όλο τον κόσμο».
Ο ίδιος εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι αρχές πολιτικής αεροπορίας διενεργούν έρευνα για τα ύποπτα πακέτα.
«Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Βρετανίας και των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα θ'ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.
Ενεργός ο μηχανισμός που βρέθηκε σε αεροσκάφος στην Βρετανία
Το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα που ανακαλύφθηκε στην κεντρική Αγγλία μέσα σε εμπορευματικό αεροσκάφος το οποίο αναχωρούσε για τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να εκραγεί κατά την πτήση, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
«Πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να εκραγεί μέσα στο αεροπλάνο», δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC o επικεφαλής της κυβέρνησης από την κατοικία του στο Τσέκερς, κοντά στο Λονδίνο.
«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το πότε ακριβώς αυτό θα συνέβαινε. Δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο ότι θα σημειωνόταν πάνω από το έδαφος της Βρετανίας αλλά βεβαίως δεν μπορούμε και να το αποκλείσουμε», πρόσθεσε ο Κάμερον.
«Μίλησα ήδη με τον πρόεδρο (της Υεμένης 'Αλι Αμπντάλα) Σάχελ και του είπα πως μπορούμε να κάνουμε περισσότερα στην Υεμένη για τη λήψη μέτρων και την καταπολέμηση του καρκίνου της Αλ Κάιντα στην Υεμένη και την Αραβική Χερσόνησο», τόνισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ