Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κίνα – ΕΕ: μια αντιφατική σχέση;

 

Η Κίνα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Πως η ΕΕ προσπαθεί να προσεγγίσει την αναδυόμενη υπερδύναμη και γιατί η Κίνα λέει επίμονα όχι σε ανατίμηση του γουάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε χθες το βράδυ στον πύργο Μέζεμπεργκ, κοντά στο Βερολίνο, τον Κινέζο πρωθυπουργό. Μέρκελ και Γουέν Ζιαμπάο επανέλαβαν τη βούλησή τους «να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να εμβαθυνθεί η στρατηγική συνεργασία στις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ». Η χθεσινοβραδινή συνάντηση, που σημειωτέον δεν ήταν προγραμματισμένη, ήλθε να υπογραμμίσει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουν Γερμανία και Κίνα στις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις αλλά και να τονίσει την προσπάθεια που καταβάλουν όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές χώρες να προσεγγίσουν την αναδυόμενη υπερδύναμη.

Δύσκολες σχέσεις

Από τη μια οι συνεχείς διακηρύξεις φιλίας και στενής συνεργασίας και από την άλλη αλληλοκατηγορίες 

 Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αμφίσημες. Από τη μια οι συνεχείς διακηρύξεις φιλίας και στενής συνεργασίας και από την άλλη αλληλοκατηγορίες. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν με τους Αμερικανούς ότι η Κίνα θα πρέπει να προχωρήσει σε ανατίμηση της ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Η Κινέζοι όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν τονίζοντας ότι το γουάν έχει ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου κατά 2 % τους τελευταίους τρεις μήνες. Στο θέμα είχε αναφερθεί ο Κινέζος πρωθυπουργός ήδη πριν από έναν χρόνο και οι θέσεις του δεν φαίνεται να αλλάζουν:

"Κατά τη διάρκεια της κρίσης διαπιστώσαμε ότι ένα σταθερό γουάν ωφελεί την ανάπτυξη της Κίνας. Συνέβαλε όμως και στην παγκόσμια ανάκαμψη. Ορισμένες χώρες ζητούν και πάλι την ανατίμηση του νομίσματός μας. Τέτοιες αξιώσεις συνιστούν απλώς ένα πρόσχημα καθώς πίσω από αυτό κρύβεται ένας προστατευτισμός".

Οι Κινέζοι στηρίζουν το ευρώ

Με σχεδόν 2,5 τρις δολάρια η Κίνα διαθέτει τα υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα στον κόσμο. Το 1/4 εξ΄ αυτών είναι σε ευρώ. Το ενδεχόμενο να ρίξει αυτά τα διαθέσιμα στην αγορά είναι μάλλον απίθανο. Όχι μόνον επειδή ο Γουέν Ζιαμπάο τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του θέλει να στηρίξει το ευρωπαϊκό νόμισμα. Ο βασικός λόγος είναι ότι η Κίνα δεν θέλει να πλήξει σημαντικούς εμπορικούς της εταίρους. Ένα παράδειγμα: η εταιρία Suntech, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών στον κόσμο. Όπως λέει η μάνατζερ της εταιρίας Γου Χονγκγουάν:

H Κίνα ακολουθεί πιστά τα επενδυτικά της σχέδια

 "Το 75 % των εξαγωγών μας απορροφάται από την ευρωπαϊκή αγορά. Η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Εκτός αυτού εισάγουμε πρώτες ύλες και μηχανήματα από τη Γερμανία. Μόνον η Γερμανία με την υψηλής τεχνολογίας περιβαλλοντική της βιομηχανία μπορεί να μας τα προσφέρει αυτά".

Πιστή στα επενδυτικά της σχέδια

Μπορεί μεγάλες εταιρίες όπως η Suntech να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός αδύναμου ευρώ, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις μικρές κινεζικές επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό και η κινεζική ηγεσία επιμένει στις θέσεις της όσον αφορά την ισοτιμία του γουάν. κατά τα άλλα η Κίνα ακολουθεί πιστά τα επενδυτικά της σχέδια. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με αναλυτές, εντάσσονται και οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες ελπίζουν ότι θα τους διασφαλίσουν μια ισχυρή θέση και παρουσία στη Μεσόγειο.

Στη χθεσινή της συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό η Άνγκελα Μέρκελ υποσχέθηκε να συμβάλλει στην προσπάθεια αναγνώρισης στην Κίνα πλήρους καθεστώτος οικονομίας της αγοράς, κάτι το οποίο ζητά επίμονα το Πεκίνο από την ΕΕ. Ως αντάλλαγμα ο Γουέν Ζιαμπάο υποσχέθηκε να επιλύσει ένα από τα βασικά προβλήματα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα και συγκεκριμένα στο θέμα ίσης μεταχείρισης σε αναθέσεις δημοσίων έργων.

Astrid Freyeisen (SWR) / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

dw-world.de