Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δήλωση Μπεριάτου Ηλία για το καταμαράν Ίλιον και τη Χρηματοδότηση Πλοίων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Το καταμαράν «Ίλιον» και η Χρηματοδότηση Πλοίων.
Δήλωση του επικεφαλή του συνδυασμού  «Ιόνιο Αρχιπέλαγος» κ. Ηλία Μπεριάτου

Με αφορμή την κατάσταση ακυβερνησίας που περιήλθε χθες το απόγευμα μετά από μηχανική βλάβη το Ε/Γ-Ο/Γ καταμαράν «ΙΛΙΟΝ», δύο μόλις μέρες μετά την δρομολόγησή του στην γραμμή Ηγουμενίτσα-Παξοί-Κέρκυρα, επανέρχεται στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συνδέσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά της πατρίδας μας και στην προκειμένη περίπτωση αυτά των Ιονίων Νήσων.

Ο συνδυασμός «Ιόνιο Αρχιπέλαγος» κρίνει ως απαραίτητη και προς τούτο θα διεκδικήσει με συντονισμένες παρεμβάσεις εντός Ελλάδας και στην Ευρώπη την επέκταση της εφαρμογής της αρχής του μεταφορικού ισοδύναμου πέρα του ναύλου και στην ναυπήγηση πλοίων. Έτσι θα καταστεί δυνατή η ανανέωση του στόλου μέσω της εθνικής ή/και ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης  και η εξασφάλιση της παρουσίας νέων αξιόπλοων και περιβαλλοντικά φιλικών πλοίων στις υπάρχουσες και νέες ενδοπεριφερειακές ακτοπλοϊκές γραμμές σύνδεσης των μεγάλων και μικρών μας νησιών. Το αίτημα αυτό υποστηρίζεται μέσω της επίκλησης της ανάγκης για ισοδύναμη χρηματοδοτική μεταχείριση της ακτοπλοΐας με αυτή που μέχρι σήμερα απολαμβάνει μέσω της φορολογίας όλων των Ελλήνων το οδικό αλλά και το διαχειριστικά προβληματικό (ελλειμματικό) και κυρίως μη χρηστικό για τους νησιώτες της περιφέρειάς μας σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μας.

Τα ακτοπλοϊκά πλοία και γραμμές του Ιονίου είναι οι πλωτές γέφυρες του νησιωτικού μας χώρου και ως έτσι σκοπεύουμε να τις διαχειριστούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας ως αυριανή αιρετή Περιφερειακή Αρχή.

Ηλίας Μπεριάτος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων