Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Στο EcoFin το επικαιροποιημένο μνημόνιο





european_flag_parthenonasΕπί τάπητος τίθεται εκ νέου η πορεία της ελληνικής οικονομίας αύριο Τρίτη στο τραπέζι των συνομιλιών στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη συνεδρίαση, αναμένεται η έγκριση του επικαιροποιημένου μνημονίου και της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup. Εντός της εβδομάδας έρχεται στη χώρα και κλιμάκιο της τρόικας για επανέλεγχο και την ενδιάμεση αξιολόγηση εν όψει της χορήγησης της τρίτης δόσης του δανείου πριν από το τέλος του χρόνου. Η επίσημη αξιολόγηση θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου. Η αύξηση των εσόδων αποτελεί βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου, το οποίο διαβεβαιώνει ότι εξετάζει τρόπους άντλησης πόρων που θα έχουν τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους καταναλωτές και στην αγορά.

Στα μέσα του μήνα η εκταμίευση της β' δόσης

Το ποσό των 9 δισ. ευρώ που αποτελεί τη δεύτερη δόση του δανείου από την τρόικα θα κατατεθεί σε λογαριασμό του δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου.
Στο EcoFin θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει η δημοσιονομική προσαρμογή και να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων του δανείου.
Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η πορεία εξυγίανσης του ΟΣΕ, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, και ο έλεγχος των δαπανών σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία.

Προτεραιότητα η τόνωση των δημόσιων εσόδων

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σενάρια αύξησης των εσόδων του κράτους, καθώς φέρεται διατεθειμένο να μην αυξήσει τον ΦΠΑ σε καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες από 11% σε 23%.
Το θέμα εξομοίωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης παραμένει ανοικτό, ενώ εξετάζονται και άλλα σενάρια, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ.

Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ