Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Αγωγή κατά της Citigroup άσκησε η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας





citigroup07Αγωγή ενάντια στη Citigroup Inc καθώς και κορυφαία διευθυντικά στελέχη της άσκησε η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας, αξιώνοντας να της καταβληθούν 835 εκατ. δολάρια, ποσό που υποστηρίζει ότι είναι οι ζημίες που υπέστη από τις μετοχές και τα ομόλογα της αμερικάνικης τράπεζας, μετέδωσε το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg

Σύμφωνα με την αγωγή που κατατέθηκε την 17η Σεπτεμβρίου σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν, η Citigroup δεν αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες, οδηγώντας τη Norges Bank να αγοράσει μετοχές και ομόλογά της σε υπερβολικά υψηλές τιμές, μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Ιανουαρίου του 2009.

Πλέον, ο όμιλος Citigroup ανήκει κατά 18% στους φορολογούμενους των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση διέσωσε την τράπεζα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη κρίση στην αμερικανική οικονομία.

Η Σίτιγκρουπ και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση καθώς κερδοσκόπησαν χρησιμοποιώντας περίπλοκους μηχανισμούς χωρίς κυβερνητικούς ελέγχους.

Πηγές: Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ